Per primera vegada en 75 anys d’història de la Societat Catalana d’Urologia, una dona n’ha assumit la presidència. Es tracta de María José Ribal, també cap del Servei d’Uro-oncologia de l’Hospital Clínic, que valora positivament el seu nomenament en un sector fortament masculinitzat. Ribal s’ha proposat com a reptes apostar pel talent jove i de treballar en comunitat amb tots els hospitals catalans per fer front a una malaltia que afecta un de cada set homes a partir dels 55 anys.

Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pròstata, la malaltia més freqüent entre els homes per davant del càncer de pulmó. L’any 2017 a Catalunya es van detectar més 5.000 nous casos i 800 homes van morir per aquesta causa. Majoritàriament afecta homes entre els 55 i els 65 anys, per bé que als 60 anys els professionals observen un repunt.

Diagnòstic i tractament

María José Ribal, presidenta de la Societat Catalana d’Oncologia, assegura que no hi ha fórmules per prevenir el càncer de pròstata, i que l’únic consell per a una detecció precoç és “visitar l’uròleg i fer una visita als 50 anys”. En els casos que hi hagi antecedents de familiars que l’hagin patit, Ribal apunta que aquesta prova es podria avançar en el temps. Per fer un bon diagnòstic del càncer de pròstata caldran un analítica, una ressonància i una biòpsia.

Pel que fa als tractaments, efectius en un 90 %, aquests varien en funció de l’estat del tumor. Fonamentalment se segueixen la cirurgia i la radioteràpia tot i que n’hi ha de menys risc, on no caldrà fer res. Ribal apunta que qualsevol tractament pot tenir impacte en la funció sexual o la continència de l’orina però assegura que “cada cop menys perquè no es com fa 20 anys”. Explica que actualment hi ha tècniques per preservar les funcions més bàsiques.