La Marató va començar divendres al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i, a banda de l’Hospital Clínic, també hi donen suport altres hospitals amb bancs de sang com el de Sant Pau i Vall d’Hebron. La campanya, que s’allargarà fins al 19 de gener, intentarà incrementar les donacions després de la davallada de les últimes setmanes a causa de la grip i del Nadal, època en què sempre disminueixen.

Durant les dues primeres jornades de Marató hi ha hagut 2.460 donants , un 30 % menys que en el mateix període de la Marató de l’any passat. Per això des del Banc de Sang i Teixits fan una crida per rebre les màximes donacions per poder assolir l’objectiu de 8.000 donants quan acabi la setmana de la campanya.

Les donacions es necessiten constantment perquè les plaquetes caduquen cada cinc dies. Per això és necessari rebre mil donacions diàries que permetin atendre les necessitats més immediates i alhora disposar d’un nivell òptim de reserves, és a dir, per a 10 dies. 

Abans de Nadal les reserves eren per a vuit dies. Just després de festes hi havia sang per a cinc dies. Això acostuma a ser així cada any coincidint amb les festes de Nadal, però enguany la situació s’ha agreujat perquè han augmentat els casos de grip. Si s’està passant la grip no es pot donar sang en 15 dies, i això ha fet que molts donants habituals no hagin acudit a la cita enguany.

Les condicions per poder donar sang són tenir més de 18 anys, pesar més de 50 kg i no estar embarassada. Menjar abans no és cap problema i, de fet, es recomana.