Unes 500 persones del col·lectiu Pobles Indígenes Llatinoamericans, juntament amb un centenar de persones que es manifestaven en contra del feixisme al Parc de la Ciutadella, s’han aplegat al voltant del monument de Colom per reivindicar “la llibertat dels pobles” i condemnar el colonialisme. Durant la protesta s’han sentit diverses consignes com “Colom, assassí i violador” i també s’hi han vist pancartes amb missatges com “Amèrica no va ser descoberta, va ser envaïda i saquejada”.

Durant la jornada s’han fet actuacions musicals i de ball amb característiques del món llatí. Aquesta manifestació ja fa més de 10 anys que s’organitza a Barcelona durant el Dia de la Hispanitat. La protesta ha obligat a tallar el trànsit del costat mar de la plaça del Portal de la Pau.

L’estàtua de Colom, al punt de mira

Durant els darrers mesos ha revifat la polèmica per l’estàtua de Colom, i ubicar l’epicentre de la manifestació aquí no és gratuït, ja que un dels reclams del col·lectius és eliminar, o com a molt reinventar, el monument. De fet, durant el matí, els peus del monument també han estat l’espai de trobada d’una altra protesta, en aquest cas, però, en línia diametralment contrària: diversos col·lectius espanyolistes han demanat “deixar-la tal com està”.