L’acció s’emmarca en el Dia Internacional del Dret a la Veritat i l’ha convocat la Campanya pel Tancament dels CIE de Barcelona. En la protesta, hi han participat membres d’entitats antiracistes i d’ajuda als immigrants, així com de l’Observatori del Sistema Penal dels Drets Humans de la UB.

Canvis als CIE

Fa una setmana, el govern central va informar mitjançant la premsa de l’elaboració d’un nou reglament sobre els Centres d’Internament d’Estrangers. La normativa proposava l’entrada dels membres de les ONG als centres i una millora general de la situació interna, amb canvis en l’assistència mèdica i en el règim de visites. També vol incloure un canvi de denominació i que s’anomenin Centres d’Estada Controlada d’Estrangers.

Tot i els canvis proposats pel govern popular, els membres de la Campanya pel Tancament dels CIE consideren que  l’existència dels centres no està justificada i critiquen que “formen part d’un sistema legal repressiu basada en una legislació d’excepció aplicable, només, als immigrants”. Les diverses associacions mantenen que se’ls reté per no tenir els papers en regla i que això és només una falta administrativa. Consideren, per tant, que es tracta de detencions il·legals.