Un miler de persones s’han mobilitzat pels carrers de Barcelona aquest dimarts a la tarda després del suïcidi d’un home a Sants quan havia de ser desnonat. Amb crits de “no són suïcidis, són assassinats“, els manifestants han protestat contra el paper de les administracions i els abusos en matèria d’habitatge. Hi han participat membres de diferents plataformes ciutadanes, entre les quals els grups d’habitatge de Sants i el Poble-sec, el Sindicat de Llogaters i la PAH.

Gairebé 20 desnonaments al dia a Barcelona els primers tres mesos del 2021

Segons dades del Consell General del Poder Judicial, Catalunya és de la comunitat autònoma on es registren més llançaments

Dues manifestacions de rebuig

A les 18.30 h a la plaça de Sants ha començat una convocatòria del Grup d’Habitatge de Sants. S’hi han aplegat centenars de persones, que primer s’han manifestat fins a l’Oficina d’Habitatge, per recriminar l’actitud de l’Ajuntament davant d’aquest cas. Després s’han dirigit al número 15 del carrer de Bacardí, el bloc d’habitatges on vivia el veí que es va suïcidar. Manifestants i veïns des dels balcons hi han fet un llarg aplaudiment en record de la víctima.

Manifestants i veïns han aplaudit davant l’edifici on vivia l’home que es va suïcidar.

La mobilització s’ha dirigit, després, a la Delegació del Govern, on hi havia una altra protesta en marxa des de les 20 hores, en aquest cas, convocada per la PAH. En aquest punt, s’han trobat amb un ampli desplegament policial per evitar que els manifestants s’apropessin a les portes de l’edifici governamental. Durant la mobilització s’han sentit diversos crits d’“assassins” i retrets perquè es garanteixin els drets de les persones vulnerables.

Diverses persones han posat espelmes a terra al costat de les tanques del perímetre policial, en record del veí de Sants que es va treure la vida. La protesta s’ha acabat al voltant de dos quarts de deu del vespre, quan els 300 concentrats que encara hi quedaven han decidit posar-hi punt i final.

Espelmes davant la Delegació del Govern.

“Quan ens feu fora de casa ens esteu matant”

En les convocatòries de la mobilitzacions, les plataformes ciutadanes han acusat les administracions i els serveis socials de no estar fent prou per evitar els desnonaments i de deixar els sindicats d’habitatge sols en la defensa de les famílies vulnerables.

Els activistes de Sants afirmen que “quan ens feu fora de casa ens esteu matant”. Subratllen que a Barcelona aquest dilluns hi havia previstos una vintena de desnonaments. I que el cas del veí de Sants forma part de la realitat del dia a dia dels barris, que en aquesta ocasió ha acabat d’una manera tan tràgica.

Commoció pel suïcidi a Sants arran del desnonament

La mobilització s’ha produït el mateix dia en què el barri de Sants-Badal en particular i la ciutat en general s’han llevat commocionada per la notícia del suïcidi del veí, un home de 58 anys, que va saltar pel celobert de la finca just després que la comitiva judicial truqués a la porta per complir l’ordre de llançament.

L’Ajuntament estava al corrent del cas i els serveis socials havien fet un informe de vulnerabilitat, finalment, rebutjat pel jutge. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha qualificat de “gravíssim error” que el jutjat no aturés el desnonament.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va lamentar la mort del veí santsenc en un missatge de Telegram: “És una mort que no s’hauria d’haver produït”.