Les crítiques a les retallades han centrat la manifestació per defensar una Catalunya més social. 50.000 persones segons els organitzadors i 4.000 segons la Guàrdia Urbana han demanat que s'aturi el que consideren el desmantellament de l'estat del benestar. Hi han participat col·lectius de treballadors d'àmbits com la salut o l'educació i entitats i associacions que estan patint de prop els efectes de les polítiques d'austeritat. PEP MARTÍ, portaveu de la Plataforma pel Dret a la Salut "Si van aprimant la sanitat pública i degradant-la, la gent que pugui anirà a la sanitat privada pagant. I els que no puguin s'hauran d'aguantar" ANTONIO GARCÍA, portaveu dels treballadors de Panrico "El amigo Rajoy o el amigo Artur Mas deberían vivir con 600, 700 o 800 euros que estan ganando ahora las personas que tienen trabajo" La marxa ha estat convocada per UGT, Comissions Obreres i USOC. Els sindicats han demanat unitat a la societat civil i canvis en les polítiques econòmiques europees. MARIA RECUERO, presidenta d'USOC "No és un tema sindical, és un tema social i que tota la societat esta implicada. Nosaltres creiem que si no hi ha una unitat d'aquesta societat, no serem capaços de canviar-ho" JOAN CARLES GALLEGO, secretari general CCOO Catalunya "El govern ha de prendre bona nota. O canvia la política o el conflicte social continuarà instal·lat a les empreses i als carrers. I quan el conflicte social s'instal·la les polítiques han de canviar". JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general UGT Catalunya "La Unió Europea no pot estar d'esquenes a l'hora de dissenyar les polítiques per crear ocupació. Fins ara el que han fet ha estat mirar cap a una altra banda i obligar als estats a fer polítiques d'ajustament" En aquest sentit, la Confederació Europea de Sindicats ha proposat aquesta setmana la creació d'un Pla Marshall de dos bilions d'euros per dinamitzar els mercats laborals dels països membres.

El lema de la manifestació, que s’ha fet alhora a Barcelona i a Girona, era “Defensem els nostres drets”. S’hi han cridat consignes i s’hi han vist pancartes en defensa de la sanitat i l’educació públiques, de la cohesió social i de lluita contra l’atur, la precarietat laboral i la pobresa.

La mobilització s’emmarca en la convocatòria de la Confederació Europea de Sindicats (CES) contra les polítiques d’austeritat i retallades imposades a Europa i per exigir un canvi de rumb a partir de les properes eleccions al Parlament Europeu. El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha assegurat que, “a través de la Confederació Europea de Sindicats, serem capaços de crear un pla Marshall dedicat a la creació d’ocupació que en bona part s’ha destruït a causa de les polítiques de la Unió Europea”.

Aquesta mobilització té lloc a menys de dos mesos de la celebració, a tota la Unió, de les eleccions al Parlament Europeu. La presidenta d’USOC, Maria Recuero, ha reclamat als governs “un model productiu real, que hi hagi un programa d’innovacions i inversions per crear una política industrial específica”.

La marxa ha estat encapçalada per un grup d’una cinquantena de discapacitats físics de la plataforma Ecom, que clamen contra les retallades en la Llei de dependència, i per treballadors de l’empresa Panrico en lluita contra l’ERO. També hi han participat dirigents del PSC, ERC i ICV.

Segons el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, “aquesta no és una manifestació més” perquè, a més d’aplegar els principals sindicats, també hi han participat el moviment veïnal, de pares i mares d’alumnes, d’usuaris de la salut, d’educadors socials i, en general, de molta “gent que està preocupada pel futur d’aquest país”. Els sindicats catalans i totes les entitats que formen part de la plataforma Per una Catalunya social demanen canvis per sortir de la crisi i recuperar els drets que s’han perdut durant aquests anys. Asseguren que això és possible amb voluntat política si es deixa de fer servir la crisi econòmica com a excusa per tirar endavant la reforma laboral, la reforma de les pensions i les retallades a la sanitat o l’educació, que ens empenten cap una societat on les desigualtats són cada dia més pronunciades.