30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, la majoria pensionistes, han sortit al carrer aquest dissabte al matí per reclamar al Govern espanyol la revaloració de les pensions. La marxa, convocada per la Marea Pensionista, i que rep el suport dels sindicats majoritaris, ha començat a la plaça d’Urquinaona i ha acabat a la delegació del Govern espanyol. Els sindicats demanen una reestructuració del sistema de la seguretat social i alerten d’una primavera plena de mobilitzacions. A la marxa s’hi han sumat representants polítics del PSC i Catalunya en Comú – Podem.

Els manifestants, molts vestits amb les samarretes taronges de la Marea Pensionista, mostren amb la protesta el seu rebuig a l’actual sistema de revaloració de les pensions, que des del 2014 s’ha desvinculat de l’IPC. Així, en els últims quatre anys només s’han apujat un 0,25 % anual (el mínim legal), mentre que el cost de la vida s’ha encarit entre un 3,7 % i un 4,7 %. En xifres concretes, segons un estudi de l’UGT, els pensionistes han perdut uns 670 euros anuals de poder adquisitiu entre 2010 i 2017.

Des de CCOO, el secretari general, Javer Pacheco, ha apuntat a la necessitat de derogar la reforma del PP del 2013 i a reestructurar el sistema de la Seguretat Social, mentre que el secretari general d’UGT, Camil Ros, ha dit que “el problema no és la demografia, sinó el PP amb les seves reformes”. Ros ha anunciat una “primavera plena de mobilitzacions”.

Els pensionistes es mobilitzen arreu de l’estat espanyol

La d’aquest dissabte és una jornada de mobilitzacions arreu de l’estat espanyol —s’han convocat protestes a més de 150 ciutats—, i ve precedida per altres protestes, com la que la Marea Pensionista va convocar a finals de febrer a la plaça de Catalunya.

La Marea Pensionista carrega contra les reformes de les pensions del PSOE el 2011 i del PP el 2013, que considera les majors agressions contra els treballadors de les últimes dècades. I han llançat un missatge per al Govern espanyol: “Si ens toquen les pensions, ho pagaran a les eleccions”.

Els portaveus del col·lectiu consideren que la lluita per les pensions avui és també un tema de futur, ja que afectarà també les properes generacions, i per això reclamen que s’obri un debat polític sobre el sosteniment del sistema públic de pensions, en què els representants dels pensionistes siguin considerat un interlocutor vàlid.

PSC i CCP apunten al govern de Rajoy

A la marxa s’hi han sumat els sindicats CCOO i UGT, a més de partits polítics com PSC i Catalunya En Comú – Podem. El secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que la situació actual dels pensionistes es deu a una “gestió nefasta” del govern de Rajoy, que ha “buidat el fons de garantia de la Seguretat Social”, mentre que el president del Grup Parlamentari de CCP, Xavier Domènech, ha afirmat que és la “demostració més palpable d’un govern que el que ha de fer és revalorar les pensions” i ha afegit que actualment el sistema de pensions és un negoci de 120 milions d’euros que “té al darrere asseguradores i bancs”.

Protesta simultània contra la llei mordassa

Amnistia Internacional ha protestat aquest dissabte contra la coneguda llei mordassa. L’entitat considera que la reforma legal, que va entrar en vigor el 2015, limita l’exercici dels drets a la llibertat d’expressió, reunió i informació. La marxa ha coincidit amb la mobilització dels pensionistes, i s’han acabat unint.

L’associació calcula que només el 2016 s’han imposat a l’estat espanyol més de 34.000 sancions emparant-se en la llei mordassa. D’aquestes, més de 12.000 van correspondre a fets per “desobediència o resistència a l’autoritat, o la negativa a identificar-se davant dels agents”, que es pot multar amb fins a 30.000 euros. I prop de 19.500 sancions van ser per “faltes de respecte o consideració quan el destinatari és un membre de les Forces i Cossos de Seguretat”.

Aquest dissabte centenars de persones s’han sumat a la marxa sota clams com “Exigim llibertat, fora la llei mordassa” i “Els carrers seran sempre nostres” acompanyats de membres de Greenpeace i una batucada.