A Barcelona s’ha celebrat l’acte central de les mobilitzacions per la fi del judici del procés i l’absolució dels presos independentistes, que s’ha fet a la plaça de Catalunya a les 20 h i que ha reunit milers de persones. El judici del procés ja ha quedat vist per sentència aquest dimecres i les entitats sobiranistes, Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural i els grups parlamentaris de JxC, ERC i la CUP han convocat diverses mobilitzacions descentralitzades arreu de Catalunya per defensar que l’autodeterminació és un dret, com també la llibertat dels líders independentistes que es troben en presó provisional.

Un manifest a favor de la unitat

Les associacions i partits convocants d’aquesta manifestació han volgut fer una crida a la unitat del sobiranisme. Creuen que aquesta és l’única manera de plantar cara a l’Estat espanyol. Una unitat que ha quedat recollida en el manifest que han llegit els presents en l’acte. En el text es parla de “teixir una estratègia unitària” per evitar que el judici acabi criminalitzant la dissidència i atemorint “tots aquells que vulguin aconseguir la independència per mitjans democràtics”.

Tamara Carrasco ovacionada

La membre represaliada dels CDR i que tenia prohibit sortir de la ciutat de Viladecans acusada de terrorisme, Tamara Carrasco, ha llegit un dels fragments del manifest. Carrasco ha estat ovacionada en pujar a l’escenari i ha dit que si els presos no obtenen una sentència absolutòria això marcarà un precedent. També ha afegit que té l’esperança que els tribunals internacionals acabin condemnant l’estat espanyol.”

La protesta s’havia convocat a través de les xarxes socials. Les 15 entitats organitzadores han fet còrrer el lema de les mobilitzacions que ha estat “Llibertat: l’autodeterminació és un dret”.

El judici del procés ha fet seure al banc dels acusats durant quatre mesos Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi VilaJordi Sànchez, Carme Forcadell i Jordi Cuixart. Tots excepte Mundó, Vila i Borràs estan en presó preventiva.

 

L’ANC i Òmnium ja van organitzar mobilitzacions el 16 de febrer a Barcelona amb motiu de l’inici del judici del procés.