Aquest matí de divendres ha estat una jornada reivindicativa a Ciutat Vella i el Poble-sec. Més d’un centenar de persones s’han concentrat davant del carrer de Sant Vicenç, 7, al Raval, per aturar el desnonament d’una parella amb menors, que finalment s’ha ajornat 15 dies. Després, la protesta s’ha traslladat al carrer de Blai, al Poble-sec, on el llançament d’un local comercial també s’ha posposat.

La llogatera i encarregada de la botiga de moda Omaris Fashion ha aconseguit retardar l’execució tan sols cinc dies, fins al 6 de maig. La comitiva judicial ha pres la decisió enmig de la pressió veïnal: els activistes del moviment per l’habitatge han col·locat tanques per protegir el local i han tallat un tram del carrer de Margarit. Al lloc dels fets s’han desplaçat almenys tres patrulles dels Mossos.

El llançament del Raval, ajornat 15 dies

En el cas de la família del Raval, fonts municipals han explicat a betevé que l’Ajuntament ha fet seguiment de la família i, de fet, estan pendents que se’ls adjudiqui un pis de la Mesa d’Emergència. Tot i que el consistori ha ofert pagar un lloguer de 700 euros fins que rebin l’habitatge, la propietat ─un petit tenidor─ ho ha rebutjat. El jutge ha denegat l’aplicació del decret antidesnonaments de l’Estat i ha donat 15 dies per trobar una solució.

Rabal Revel denuncia que es tracta d’una família vulnerable perquè no només té dos fills menors a càrrec, sinó que el pare està malalt.

En total aquest divendres hi havia previstos més d’una desena de desnonaments a Ciutat Vella. Tot i que l’Ajuntament ja va avançar aquest dijous que finalment 11 s’han suspès.

Alguns usuaris del Sant Pau no sabien que el desnonament s’ha suspès

La jornada de protestes ha començat a primera hora al Gimnàs Sant Pau, on els veïns s’han concentrat en resposta a la crida que van fer els responsables d’aquest equipament. Malgrat que la convocatòria era inicialment per aturar-ne el desnonament, suspès en temps de descompte aquest dijous, la mobilització s’ha mantingut per evitar que es puguin executar la resta de desnonaments a la ciutat.

Alguns dels usuaris del Sant Pau han arribat sense saber que finalment el llançament s’havia aturat, perquè són persones que viuen al carrer i no tenen mòbil.

Solució provisional

Abans de conèixer-se la suspensió “in extremis” del desnonament del Gimnàs Social Sant Pau, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia assegurat que el govern municipal “ha intensificat les negociacions” amb la propietat per trobar “una alternativa al desallotjament” i que el gimnàs pogués mantenir l’activitat en les mateixes instal·lacions. Ja fa dos mesos que consistori i propietat mantenen converses intenses, després que s’aconseguís posposar el desnonament dos mesos per garantir aquest diàleg.

manifestació gimnàs social sant pau
Pintada a la paret de la ronda de Sant Pau, al costat de l’accés al gimnàs

Mentrestant, grups de l’oposició com ERC o Junts han anat fent públic el seu suport als responsables del local i han exigit a l’Ajuntament una solució urgent. Finalment, un dia abans de la data prevista per al desnonament, la justícia ha suspès el llançament i el consistori ha implicat la Generalitat en el conflicte: totes dues administracions crearan un grup de treball per explorar noves vies de solució.