CCOO i UGT, que es declaren en mobilització constant, reclamen en un manifest conjunt més estabilitat en l’ocupació dels treballadors, així com salaris dignes ja que, asseguren, “l’economia fa tres anys que creix i les empreses han recuperat els nivells de benefici d’abans de la crisi” i, tot i així, les condicions laborals, diuen, no han millorat.

De fet, aquesta és la principal reivindicació de la manifestació d’enguany. Pel secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, és una mobilització “perquè la gent pugui arribar a final de mes”. En aquest sentit, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, que s’estrena en aquesta cita sindical, ha assegurat que ara per ara “el creixement de l’economia no arriba a les butxaques de la nostra gent”. A més, els dos sindicats majoritaris han alertat que la conflictivitat laboral augmentarà si la patronal no aprova un augment dels salaris.

Camil Ros ha avisat: “O pugen els salaris o el conflicte està servit”

Javier Pacheco ha afegit: “Passar a l’ofensiva no és un lema, és una actitud”

En la mobilització, a part dels membres dels sindicats, també hi participen treballadors d’empreses que es troben en ple procés d’ERO, com l’empresa de vins i caves Codorniu, la constructora OHL, el grup Zeta o el grup Abelló Linde.

Els representants de sindicats i de Generalitat han coincidit en la necessitat de tirar endavant la renda garantida de ciutadania i han criticat les actuals polítiques de l’executiu espanyol. En aquest sentit, la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha reclamat poder tenir més competències a nivell català.

 

Els drets socials, entre les altres demandes

Una de les altres reivindicacions sindicals és la millora dels drets socials. Afirmen que cal reformar el sistema de prestacions per desocupació, que actualment no es cobreix en la seva totalitat, i que “és urgent” derogar la reforma de les pensions del 2013, que, segons els sindicats, comporta l’empobriment de la gent gran. També reclamen que el salari mínim interprofessional arribi als 1.000 euros al final de la legislatura.

Els dos sindicats majoritaris també posen sobre la taula de la Generalitat la demanda de la renda garantida de ciutadania així com el Pacte Nacional per la Indústria, que, asseguren, cal engegar com més aviat millor per generar riquesa.

Altres mobilitzacions sindicals

A més de la manifestació dels sindicats majoritaris, n’hi ha dues més de convocades: el sindicat CGT surt al carrer en una mobilització que comença a les 11 h des de la via Laietana amb Jaume I i que porta per lema “Passem a l’ofensiva”. L’altra reivindicació és la del sindicat USOC, que ha convocat una protesta a les 12 h a la plaça de la Universitat.

En aquesta cita del Primer de Maig, el Pacte Nacional pel Referèndum ha aprofitat per recollir signatures al carrer en dos punts fixos, un a la plaça de la Universitat i l’altre a la plaça d’Urquinaona. A més, durant tot el recorregut de la manifestació més d’un centenar de voluntaris del Pacte també han recollit signatures.