Concentracions oposades a l’estàtua de Colom. Vox ha convocat aquest dissabte una cadena humana al voltant de l’estàtua de Colom per tal de reivindicar-ne la figura, mentre que diversos col·lectius LGTBI anticapitalistes, feministes i antiracistes han convocat una contramanifestació sota el lema “Desconfinem l’orgull, confinem el feixisme”. Vox ha reunit 150 persones i la contramanifestació, al voltant de 200, segons fonts de la Guàrdia Urbana. Les dues convocatòries arriben després que s’hagi revifat el debat sobre el futur de l’estàtua pel passat esclavista de Colom, arran de les protestes antiracistes que ha generat la mort de George Floyd a Minnesota.

Més d’un centenar de simpatitzants de Vox amb banderes d’Espanya i Catalunya s’han concentrat al voltant de l’estàtua de Colom sota el lema “La nostra història no es toca, es defensa”. Ho han fet amb una gran presència policial, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Guàrdia Urbana, que volien evitar que els diversos grups d’antifeixistes es poguessin acostar fins als voltants de l’estàtua.

Denuncien una “agressió feixista” i abús de poder

El manifestants del col·lectiu antifeixista, que s’han concentrat en diversos grups al voltant de l’estàtua, han explicat que els Mossos d’Esquadra els han identificat, escorcollat i retingut al capdavall de la Rambla, a tocar del Museu de Cera i al voltant del Museu Marítim. Critiquen que l’actuació policial “ha estat un autèntic abús de poder i que els criteris que han utilitzat per retenir-los han estat purament estètics” i denuncien, en aquest comunicat, que una quinzena de persones han rebut “una agressió feixista per part de simpatitzants de Vox”.

Finalment, un grup reduït de quatre persones han aconseguit arribar fins a l’estàtua, però ràpidament la policia els ha fet fora.

Després de la manifestació, el president provincial de Vox, Joan Garriga, s’ha mostrat contrari a qualsevol recontextualització de l’estàtua. I ha defensat que “abans cauran els governs de Colau i els socialistes que l’estàtua de Colom”.