Les protestes posteriors a la manifestació convocada pels CDR en el tercer aniversari de l’1-O han acabat amb 18 persones detingudes, entre les quals hi ha tres menors d’edat que ja han passat a disposició de la Fiscalia de Menors. En total es van cremar 26 contenidors, segons l’Ajuntament. Al final de la mobilització, alguns dels manifestants s’han dirigit cap a la plaça de la Universitat i s’han escampat per diversos carrers del centre de la ciutat, on han bolcat i cremat contenidors. Altres manifestants, però, han intentat evitar-ho.

Els Mossos d’Esquadra han intervingut per dispersar els grups. Segons han informat, entre les persones detingudes n’hi ha dues per llençar barres de ferro contra els furgons policials, una altra per llençar ampolles de vidre i tres més per desordre públic. A més, la policia afirma també que un agent n’ha resultat ferit.

400 persones commemoren el tercer aniversari de l’1-O

La protesta, però, ha començat de manera totalment pacífica. Unes 400 persones s’han concentrat aquest dijous al vespre a la plaça de Sant Jaume amb l’objectiu de commemorar el tercer aniversari l’1-O i exigir que es faci efectiu el mandat del referèndum. Per escenificar-ho, han portat cartells amb fotografies dels diputats independentistes amb peus de foto que deien: “M’han escollit per no obeir el mandat popular.”

Aquests cartells, els han llençat a la porta de la Generalitat, on hi havia un fort cordó policial. En aquell moment algun dels manifestants també ha tirat una bengala que ha generat certs moments de tensió.

Durant la concentració, s’han sentit crits com “els carrers seran sempre nostres“, “1 d’octubre, ni oblit ni perdó” o “fora la bandera espanyola“. Cap a les nou del vespre, els manifestants s’han dirigit cap a la Prefectura Superior de Policia, a la via Laietana. En aquest punt algú ha llençat ous, tomàquets i alguns objectes als policies que custodiaven l’edifici. I s’han sentit crits contra la policia i contra l’helicòpter que vigilava la zona.

Manifestants davant la Prefectura Superior de Policia

Al llarg d’aquest dijous també s’han fet alguns actes per commemorar el tercer aniversari de l’1-O i a la façana de la Generalitat s’hi han penjat quatre barres de tela vermella.

L’Ajuntament reposa els contenidors

Abans de la manifestació, l’Ajuntament havia retirat 90 contenidors a petició dels Mossos d’Esquadra, com ja va fer també aquest dilluns, després de la inhabilitació de Quim Torra. Segons dades municipals, en quatre dies s’han retirat 283 contenidors de la via pública de manera preventiva. La previsió és que es comencin a reposar a partir d’aquest divendres a la nit, tant els que s’havien tret com els 26 que s’han cremat.

El tercer aniversari de l’1-O arriba tres dies després que el Tribunal Suprem ratifiqués la sentència del TSJC que inhabilitava Quim Torra durant un any i mig. A més, d’aquí a 14 dies farà un any que es va donar a conèixer la sentència del judici del procés independentista, un fet que va comportar diversos dies de protestes i disturbis a la ciutat.