Convocades dues manifestacions a Barcelona del personal sanitari contra les retallades d’estiu. Primer, s’ha fet una protesta a les portes del Departament de Salut per part de la Intersindical, qui critica les restriccions pressupostàries a l’ICS de cara a l’estiu. A banda, el sindicat SATSE Catalunya ha mobilitzat personal d’infermeria, fisioterapeutes i llevadores a les portes de l’ICS contra el que qualifiquen de “nova onada de retallades“.

Reclamen un nou model de finançament

En la convocatòria de la mobilització a les portes del Departament de Salut, a la travessera de les Corts, la Intersindical reclama 570 milions d’euros per al personal de l’Institut Català de la Salut i, alhora, un nou model de finançament tant per a Catalunya com per al Departament de Salut.

Per la seva banda, SATSE Catalunya exigeix que es posi fi a la “sobrecàrrega institucionalitzada” i, davant l’escenari de no renovar contractes temporals aquest estiu, critiquen que el sobreesforç dels professionals “segueixi pal·liant la mala gestió” del govern català. El col·lectiu d’infermeria, durant la mobilització, ha tallat el carrer de Balmes.

L’ICS parla d'”ajustaments” i no de retallades

En els darrers dies, l’ICS ha negat cap retallada i parla d’“ajustaments” basades en el pressupost disponible. Per exemple, això obligarà, entre altres coses, a tancar el 24 % de llits a l’Hospital Vall d’Hebron durant els mesos de juny, juliol i agost. El director de l’ICS, Xavier Pèrez, va dir que són llits quirúrgics amb activitat “que es pot diferir”.

En aquest sentit, el conseller de Salut, Manuel Balcells, ha insistit que aquest estiu no hi haurà “col·lapse als CAP” ni problemes assistencials i d’emergències.