Els treballadors del sector públic han tornat a sortir al carrer per reclamar l’estabilització dels interins. Centenars de persones, sobretot de l’àmbit sanitari i educatiu, però també de la justícia i d’altres àmbits de l’administració s’han manifestat a Barcelona per exigir al govern el compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que sanciona l’abús de contractes temporals a l’Estat i obliga les institucions a convertir els treballadors interins en indefinits —sense considerar-los funcionaris—.
Cap interí al carrer
La marxa, que ha començat a les portes de la Seu de la Comissió Europea a Catalunya i ha baixat per la via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume, ha criticat la precarietat laboral amb contractes temporals i l’empitjorament dels serveis públics. Segons els sindicats, “superar una oposició no garanteix saber fer la feina, el que sí que ho demostra és haver-la fet bé durant anys”. Per això, insisteixen a reclamar l’estabilització dels interins, sense cap acomiadament i alerten que la situació empitjorarà els propers mesos amb els processos selectius. Els sindicats creuen que les grans perjudicades seran les dones, moltes d’elles majors de 50 anys, que seran destituïdes.
Més inversió pública
Per revertir aquesta situació i garantir uns serveis públics de qualitat, els sindicats reclamen més personal i augmentar la inversió pública en educació i sanitat. A més, volen que es recuperin els servis externalitzats i l’estabilització de la plantilla en abús de temporalitat, tant l’actual com la que es preveu incorporar els propers anys.
Mèrits dividits
Els sindicats també han fet èmfasi en què els treballadors desenvolupen diferents funcions en l’administració pública, provocant que tinguin els mèrits dividits. Aquesta situació comporta que no tots tinguin els mateixos punts per optar a les places.