Mig miler de persones s’han manifestat a la plaça de Catalunya per protestar contra els 1.000 dies de presó ininterrompuda que aquest dissabte han complert tres dels detinguts pel cas d’Altsasu, a Navarra. La convocatòria l’han fet diverses entitats, especialment col·lectius independentistes i antifeixistes com a mostra de suport als presos, però també per exigir la seva llibertat en un cas que, consideren polititzat. Aquests mateixos col·lectius ja van protestar fa poc més d’un any, quan l’Audiència Nacional va emetre la sentència del cas.

Vuit joves van ser processats i condemnats el juny de 2018 per l’Audiència Nacional per una baralla en un bar de la localitat en què hi va haver implicats dos membres de la Guàrdia Civil fora de servei. Les penes oscil·len entre els dos i els 13 anys de presó, però dels vuit processats, n’hi ha tres que ja sumen 1.000 dies consecutius empresonats.

Manifestació Altsasu

Fins a la protesta s’hi han traslladat veïns de Barcelona amb l’objectiu de solidaritzar-se amb els afectats i donar ànims a la família, a més de veïns de la població basca d’Altsasu, que han lamentat que és un cas que afecta tot el veïnat:

“Han passat 1.000 dies i ho estem passant molt malament. La família i les persones més properes en particular però en general afecta tot el poble.”

Amb crits de llibertat en català i basc, la manifestació ha començat a les 19 h a plaça Catalunya, on s’hi han fet parlaments, i ha avançat en direcció a la via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume.

 

 

Manifestació Altsasu

Alguns polítics se sumen a la protesta

Alguns dirigents polítics catalans s’han sumat a la protesta a través de les xarxes socials i també han condemnat els 1.000 de presó dels joves d’Altsasu. És el cas del president de la Generalitat, Quim Torra, o el líder d’ERC, Oriol Junqueras, que ha piulat des de la presó.