Torxes i pancartes per reclamar el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca. En pràcticament un any, prop de 80 entitats han posat damunt la taula la problemàtica que envolta aquests centres. Denuncien les males condicions que pateixen els interns. LLUÏSA DOMINGO, Defensa dels drets de la persona del Col·legi d'advocats "No han d'existir centres que recloguin gent simplement pel fet de no tenir documentació. No té sentit que una persona hagi d'estar tancada pel simple fet de no tenir documentació i amb unes condicions lamentables". Els manifestants han cremat fotografies de centres d'Integrament d'Estrangers d'arreu del món i han cridat consignes contra el govern central. L'executiu espanyol ha proposat un esborrany de Reglament que preveu canviar el nom dels Centres d'Integrament d'Estrangers. Passaran a dir-se Centres d'Estada Controlada d'Estrangers. PEIO AIERBE, membre del col·lectiu Migreurope "Es obvio que el cambio de nombre es una política bastante vieja que si no va acompañada de un cambio real a nadie le va a despistar." Tot i que ho consideren insuficient, el canvi de normativa preveu l'entrada de membres d'ONG als centres i millores en l'assistència mèdica. Les entitats denunciants ja han anunciat noves mobilitzacions, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Migrants, el proper 18 de desembre.

Centenars de persones han respost a la convocatòria per envoltar a les 18 h el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. La majoria hi han anat en transport públic, omplint diversos autobusos de la línia 109 des de quarts de sis a la plaça d’Espanya. D’altres s’hi han desplaçat a peu. Un cop allà, els manifestants s’han situat al voltant de les instal·lacions amb torxes.

Aquesta setmana, una vuitantena d’entitats socials, veïnals i sindicals han tornat a exigir en un manifest que el Govern tanqui els centres d’internament d’estrangers (CIE) on la policia porta els immigrants que troba pel carrer sense permís de residència. Des d’allà són deportats als seus països després de passar-hi fins a un mes. Aquests centres no són presons, però tots aquests col·lectius denuncien que en alguns casos són encara pitjor i que les persones que hi entren no han comès cap delicte. Entre les entitats que han signat l’esmentat manifest hi ha SOS Racisme, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, el Col·legi d’Advocats de Barcelona i els principals sindicats.

La transparència i els drets dels estrangers

A principis d’any, dues persones van morir mentre estaven internades als CIE de Madrid i de Barcelona, respectivament. El síndic de greuges va intentar visitar a l’abril el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, però no va poder entrar-hi. El centre es va obrir per primer cop a les càmeres dels mitjans de comunicació poques setmanes després.

Després d’anys de denunciar poca transparència en la gestió d’aquests centres, els col·lectius implicats han volgut aprofitar la celebració, dimarts vinent, del Dia Internacional de les Persones Migrants per tornar a sortir al carrer aquest dissabte i manifestar-se al voltant del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca i exigir el tancament de tots els CIE. Durant els propers dies també hi haurà protestes en altres centres homòlegs d’arreu de l’Estat.

Al Campus de la Ciutadella de la UPF, el col·lectiu Gràfic ha organitzat ahir i avui unes jornades per donar a conèixer la problemàtica dels drets humans als CIE, que aquest dissabte s’han clos amb la participació a la protesta davant del centre de la Zona Franca. Diumenge, l’assemblea estatal de col·lectius en contra dels CIE es reunirà a l’Ateneu Popular La Flor de Maig.