manifestació 8-M 2023

La manifestació del 8-M del 2023 a Barcelona ha aplegat 40.000 persones, segons les xifres que ha facilitat la Guàrdia Urbana, i entre 60.000 i 100.000 persones, segons les entitats organitzadores, aplegades en l’Assemblea 8-M. La mobilització, encapçalada pel lema “Vaga feminista contra el sistema cisheteropatriarcal racista i capitalista”, ha estat pel centre de la ciutat, amb un recorregut que ha sortit de la plaça de la Universitat, ha passat per la Gran Via i ha baixat pel passeig de Sant Joan fins al punt final, el passeig de Lluís Companys.

Amb un ambient festiu a la capçalera de la mobilització, desenes de dones han cantat consignes i han mostrat pancartes per reclamar la fi de les violències masclistes i la igualtat. 

manifestacio 8m barcelona

Les reivindicacions d’aquest 8-M s’han centrat en quatre grans blocs temàtics: el moviment trans i el dret al propi cos, la feminització de la pobresa i el dret a l’habitatge, la plataforma contra la violència de gènere i sobre violència masclista i, per acabar, la derogació de la llei d’estrangeria i el dret a la migració. Aquest últim punt ha estat en el que l’organització ha fet més èmfasi en el Dia de les Dones d’enguany.

Les millors fotos del 8-M i la manifestació a Barcelona | GALERIA
Recull d’algunes de les millors instantànies d’aquest 8 de març del 2023 a Barcelona i les diverses mobilitzacions feministes que s’han fet a la ciutat

“Hem vingut per canviar-ho tot”

Al final de la manifestació, les entitats feministes organitzadores han fet parlaments reivindicatius i han llegit un manifest. “Volem viure vides lliures d’explotació, de violència i d’opressió. Les feministes estem a tot arreu, hi som tots els dies de l’any i hem vingut per canviar-ho tot”, han destacat.

Durant els parlaments s’ha reclamat mantenir el consentiment al centre de la llei de llibertat sexual, coneguda com la llei del “només sí és sí”, i s’ha alertat que endurir les penes dels agressors no protegirà més les dones.

Pel que fa a les reivindicacions laborals, s’ha exigit que s’integri les treballadores de la llar al Règim General de la Seguretat Social i s’ha insistit que calen més inspeccions laborals per detectar situacions irregulars. També s’ha reclamat que s’acabin els abusos laborals que es cometen en àmbits com la salut, l’educació i l’hostaleria, i s’ha fet referència a la lluita per millorar les condicions de les cambreres de pis.

En la mobilització hi han participat tot tipus d’entitats socials i culturals formades per dones: grups castellers, de batucada, de dansa, de persones grans, amb discapacitats i pel dret a l’habitatge, entre altres.

La manifestació d’estudiants pel 8-M a Barcelona aplega més de 3.000 persones
La protesta convocada pels sindicats estudiantils ha arrencat a la plaça de la Universitat i ha acabat a la plaça de Sant Jaume

També hi han assistit alguns dels candidats a l’alcaldia de Barcelona a les properes eleccions municipals i també representants institucionals de l’Ajuntament i de la Generalitat. Moments abans de l’inici, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reivindicat la importància de “tombar el patriarcat” i ha assegurat que la transformació feminista “no és cap utopia” i que cal el compromís de les administracions i de tota la societat per fer-ho possible.

Pancartes reivindicatives creatives

Un any més, els lemes i les pancartes que les manifestants han portat a la marxa han demostrat molt d’enginy.