4.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació contra la “repressió a la gent jove” i en defensa de la llibertat i els drets ciutadans. La protesta, convocada per sindicats i entitats educatives i socials, ha sortit a les 18.30 h des de la plaça de la Universitat i ha marxat pels carrers del centre de Barcelona fins a arribar a la plaça de Sant Jaume. Organitzacions com la Intersindical-CSC, la USTEC, la CGT, l’SEPC, l’ANC i la FaPaC consideren que les actuacions de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra durant les protestes per la sentència del procés han estat “una repressió digna d’un estat autoritari“.

Denuncien pallisses, amenaces i detencions arbitràries

La marxa ha començat a caminar pel carrer de Pelai, ha passat per la plaça de Catalunya i ha baixat la via Laietana per acabar a la plaça de Sant Jaume, on s’ha llegit un manifest. Les entitats convocants denuncien que s’han pogut veure pallisses, humiliacions, amenaces de mort, detencions arbitràries, presons provisionals injustificades i una criminalització dels joves per part dels mitjans de comunicació. Amb això, diuen, l’Estat i la Generalitat volen “terroritzar i coartar” la llibertat d’expressió i el dret a la protesta.

“No és violència, és autodefensa”, “Si ens toqueu, ens trobareu” “No tenim por, estem indignades” són alguns dels missatges que han cridat els manifestants. Durant la lectura del manifest per part de l’exdiputat del Parlament Lluís Llach, els protestants han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Cordó entre la prefectura i la manifestació

El lema de la mobilització d’aquest dijous ha estat “Pels drets i les llibertats, prou repressió: no toqueu el nostre jovent!”. La marxa ha passat per davant de la prefectura de la Policia Nacional, on l’organització ha fet un cordó per separar els manifestants de les tanques que protegeixen l’edifici policial.

Missatges d’amics i familiars dels detinguts

Familiars i amics dels detinguts el 23 de setembre acusats de terrorisme i tinença d’explosius i dels empresonats per les protestes postsentència han llegit diversos missatges amb motiu de la manifestació. Asseguren que estan empresonats injustament i denuncien “irregularitats i coaccions” durant les detencions. Per això, n’exigeixen la llibertat. “Estan segrestades per l’Estat. Són persones empresonades per les seves idees i els seus valors independentistes. Són presos polítics”, ha dit un dels familiars. “En aquest país no hi haurà normalitat mentre una de les nostres estigui empresonada”, ha afirmat l’amiga d’una de les persones detingudes.

Les organitzacions que han convocat la protesta ja han cridat a concentrar-se aquest matí a les portes de les universitats de Catalunya per defensar el dret dels estudiants “a la participació política a través de la mobilització popular”.