El Panrico luchando, acabará ganando, si Panrico no lucha, nadie te escucha... D'això n'estan convençuts. Una mostra és que fa set mesos que estan de vaga per un ERO que, diuen és il·legal, i que aquest 1 de maig han encapçalat la manifestació. Els de PANRICO reivindiquen que se celebri el judici del 6 de maig. ANTONIO GARCIA, treballador PANRICO "Si se celebra y se agiliza y va todo rápido, se demostrará que es eun ERE discriminatorio contra la planta de Santa Perpétua, que es un ERE que se firmó fuera de plazo..." "Nos han presentado un ERO que afecta a 86 personas y esto supone un 60% de la plantilla" Com aquestes dues empreses, també s'hi ha unit Gallina Blanca, que demana l'aprovació del conveni i un grup de treballadores del Cortefiel. MICAELA BOTELLO, treballadora CORTEFIEL "No se convierta Barcelona en ciudad turística y que no se habrá todo el mes de julio y agosto porque en comercios tendremos que abrir todos los domingos" Entre els manifestats, gent en actiu... ROMÀ TORRENTS "Jo per la meva part reivindico el dret a votar. I aleshores s'han d'ajuntar les dues coses. La lluita social i la lluita nacional". A l'atur... MARIA ANTONIA LÓPEZ, aturada "Estàs en unes llistes d'atur que esperes rebre informació i veus que ningú s'enrecorda que estàs aquí" I jubilats que reclamen que es revisin les pensions. "Demanem que l'IPC se'ns tinguin en compte i l'hem perdut" CONCEPCIÓN MARTÍNEZ "Estamos aquí porque nos han robado. Teníamos un dinero ahorrado y nos lo han quitado. Una quita muy grande" I entremig, ciutadans de Llatinoamèrica. Són de Colòmbia però fa molts anys que viuen a Catalunya i se senten catalans. SILVIO PALACIO "Siempre nos ven con ese chip de los immigrantes. Hay que dejar claro que el bloque latinoamericano son obreros de fuera que viven aquí. O sea que somos la misma clase obrera." Al llarg de la manifestació, s'han sentit càntics contra el Govern espanyol i català. N'hi ha però que també han optat per posar-hi un toc festiu

El secretari general de CCOO de CatalunyaJoan Carles Gallego, ha demanat una política fiscal progressiva i la implantació d’una renda garantida ciutadana. Respecte a les eleccions europees, Gallego ha explicat que els sindicats treballen per elaborar un pla conjunt amb mesures per a les grans fortunes i per reclamar més infraestructures; per la seva banda, el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, considera que s’ha de votar un parlament que controli la Troika.

Àlvarez ha demanat que s’aturi la reforma laboral, ha qualificat d’infames les polítiques de CiU i el Partit Popular, i ha afirmat que l’1 de maig ha de ser com un abans i un després pel que fa a les polítiques socials.

La manifestació unitària ha començat a la ronda de Sant Pere amb passeig de Gràcia, a les 11.30 h, ha passat per la plaça d’Urquinaona i ha continuat per la via Laietana fins acabar a l’avinguda de la Catedral.  En el manifest d’aquest Primer de Maig, els sindicats han criticat les polítiques d’austeritat, de retallades i privatitzacions, que, segons CCOO i UGT configuren “una societat més desigual, més pobre i més precària”.

La protesta ha aplegat col·lectius afectats per les retallades com la plantilla de Panrico, que està en vaga indefinida per protestar en contra el pla de reestructuració de l’empresa. A més, s’hi han pogut veure cartells com aquest de la imatge, que demana que es coordinin les lluites laborals de Coca-Cola, Alstom, Panrico i TV3 per convocar una vaga general en contra del govern i de la patronal.

Les altres marxes reivindicatives

Més o menys a la mateixa hora, el sindicat anarquista CGT ha començat una protesta a la via Laietana que ha passat pel carrer de Jaume I, la plaça de Sant Jaume, el carrer de Ferran, la Rambla i que ha finalitzat a la plaça d’Antonio López, davant de l’edifici de Correus.

Amb el lema“per l’Europa social, de l’ocupació i de la ciutadania”, la Unió Sindical Obrera de Catalunya s’ha manifestat des de la plaça de la Universitat i fins a la plaça de Joan Coromines, passant pel carrer de Pelai, la Rambla i els carrers de Pintor Fortuny i dels Àngels. El sindicat USOC ha demanat una europa amb més participació de la ciutadania en els afers públics i un model social de creixement econòmic.

D’altra banda, la Confederació Nacional del Treball ha organitzat unes jornades reivindicatives al Parc de les Tres Xemeneies en què s’ha criticat “la reforma de la llei de l’avortament, la llei de seguretat ciutadana, la reforma del codi penal, les salvatges retallades en sanitat i educació i la creixent precarietat laboral“, segons afirma el sindicat en aquest manifest. Unes 200 persones s’han manifestat per l’avinguda del Paral·lel, el carrer de Sant Pau, la Rambla del Raval i fins al carrer Comte Borrell.