El teixit social i associatiu de Gràcia vol tenir veu i vot en l’elaboració del nou pla d’usos del districte que elabora l’Ajuntament, que ha de substituir l’actual, vigent des de 2005. Per això van crear una plataforma, denominada Gràcia Cap a On Vas?, que ja s’ha trobat diverses cops i que ha desembocat en l’elaboració d’aquest manifest, en què es reclama “que sigui la ciutadania qui estableixi els criteris pels quals es regirà la concessió de llicències per posar en marxa restaurants, bar o hotels”. L’entitat exigeix que la futura normativa estableixi un equilibri entre “les activitats econòmiques derivades de l’oci i el turisme i les necessitats quotidianes dels veïns”. Això, segons diu, ara no passa. I posa com a exemple les places de la Vila de Gràcia, espais públics -assegura- perduts pels veïns a favor dels interessos privats. En el manifest, la plataforma demana que el pla d’usos “serveixi per impedir que el districte es converteixi en un parc temàtic i aposta per l’afavoriment d’activitats econòmiques d’alt valor afegit”.

De moment, Gràcia cap a On Vas? ja ha presentat esmenes a la proposta inicial de l’Ajuntament, una normativa que té previst diferenciar el districte en tres àrees. En una es mantenen les restriccions per a l’obertura de bars i restaurants i s’amplien als establiments de menjar per endur, habitatges turístics i albergs. En les altres dues, una zona en queda parcialment protegida, mentre que a la tercera la concessió de llicències és més flexible.

L’objectiu de la nova entitat és obrir un procés participatiu per tal que els veïns puguin donar la seva opinió i a partir d’aquí es treballi en un pla d’usos que tingui en compte les seves demandes. Així s’ha compromès la regidora de Gràcia, Maite Fandos. Paral·lelament, el Consell Plenari va acordar suspendre l’atorgament de més llicències, com sol·licitava la plataforma, mentre no estigui enllestit el document final.

A part del manifest, Gràcia cap a On Vas? ha obert un portal web, una pàgina a Facebook i un perfil a Twitter amb la intenció de difondre a les xarxes socials les seves propostes i fer-les córrer amb l’etiqueta #GraciaOnVas. Dilluns que ve la plataforma té previst organitzar una nova assemblea a les 19.30 h al Centre de Cultrura Popular La Violeta.