Ciutat Vella està sobreexplotada turísticament. Això és el que pensen les associacions de veïns, que no volen ni sentir a parlar d'una relaxació de l'actual Pla d'usos, que consideren que no és prou restrictiu. Des que el govern convergent fa un any va anunciar-ne una revisió i que s'acabaria amb la moratòria de construcció de nous hotels al districte, les entitats veïnals han notat un repunt de l'assetjament immobiliari als veïns i la proliferació d'apartaments turístics, legals i il·legals. Un fet que a parer seu, obeeix a un relaxament en les inspeccions. MARIA MAS, vicepresidenta de l'AV Casc Antic "El cost d'aquesta pressió turística és tant i tan exagerat com us podeu imaginar. Actualment hi ha escales on només queden dos veïns i la regidora ho diu alegrement: 'ja no és problema perquè només queden dos veïns'." El missatge és clar: no volen més hotels a Ciutat Vella. La Federació d'Associació de Veïns assegura que l'adminsitració està cedint a les pressions del lobby hoteler, i que en cap cas no s'ha escoltat la veu del teixit veïnal i associatiu. JORDI BONET, president de la FAVB "Ciutat Vella ja ha arribat al seu límit de càrrega, no podem absorvir més hotels, ni més apartaments turístics, ni pubs irlandesos, ni botigues de records." Per això han redactat un manifest contra la modificació del pla d'usos. Un document que signen una vintena d'organitzacions, entre associacions de veïns, entitats i les tres formacions d'esquerres municipals: PSC, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona.

El manifest respon a la intenció de l’Ajuntament de modificar el Pla d’establiments de concurrència pública, hoteleria i altres activitats, més conegut com a Pla d’usos de Ciutat Vella. Pels veïns i les entitats, el possible increment de places hoteleres suposaria una afectació a la convivència -problemes de soroll, per exemple-, sostenibilitat i desenvolupament econòmic -com la substitució del teixit comercial de proximitat per establiments orientats a l’oci turístic-.

Acusen l’Ajuntament de cedir davant del lobby hoteler per augmentar l’oferta turística en un districte que ja ha arribat al límit. Diuen que s’està utilitzant la crisi econòmica com a excusa per “imposar decisions” com aquesta. I asseguren que els residents de Ciutat Vella no necessiten més hotels, sinó “més recursos socials, educatius i sociosanitaris per fer front a les situacions de pobresa i vulnerabilitat” que estan augmentat a causa de la crisi.

Per això, els signants del manifest -en què també hi ha els grups municipals del PSC, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona- s’oposen a la modificació del Pla d’usos i demanen que s’obri un diàleg amb els agents socials. Recorden que el pla d’usos actual es va fer el 2010 de manera consensuada per acotar l’impacte negatiu que la càrrega turística –l’any 2008 el 30% de les places hoteleres de Barcelona es concentraven a Ciutat Vella– ocasionava sobre els residents del districte.