Tocades les 12 h, la plaça estava plena a vessar i era el moment d'aixecar els primers cartells. Encapçalant la protesta... el lema central d'aquesta manifestació: "La revolució serà feminista o no serà". CARMEN CATALÁN, secretària de la Dona de CCOO "Les dones, encara que hem aconseguit una igualtat legal, no tenim una igualtat real, sobretot en el món del treball." DAVID PAPIOL, secretari de Moviments Socials i Igualtat de la UGT de Catalunya "Els salaris més baixos estan on les dones estan treballant. I això demostra que fa falta manifestacions com avui, la lluita nostra, per intentar solventar-ho." Més enllà dels sindicats, altres col·lectius han aprofitat per reivindicar de nou el dret a l'avortament, en contra de l'última reforma proposada pel govern central, que obliga les menors a tenir el consentiment parental per avortar. AIDA PÉREZ, portaveu d'Amnistia Internacional "Contraveu totes les recomanacions per part de l'ONU i de la OMS, que diuen que, efectivament, si es limita l'autonomia d'aquestes persones, d'aquestes menors d'edat, seran molt més vulnerables, sobretot al tema dels usos sexuals." Qui tampoc no s'ha perdut la cita, ha estat aquest grup de dones, que, per segon any consecutiu, han alçat la veu. NAJIA LOFTI "Reivindicamos nuestro derecho a estudiar, nuestro derecho a trabajar y a participar como cualquier otra persona normal y corriente en la sociedad." Entre la diversitat de reclams, tampoc no hi han faltat els crits contra la violència masclista. Tot plegat, una jornada reivindicativa, destacada per un caire festiu, que ha acabat a la plaça de sant Jaume. ALFRED BOSCH, alcaldable d'ERC "Impulsarem plans d'igualtat, plans d'igualtat que són obligats, per tal d'aconseguir que l'equiparació plena, en salaris i drets laborals entre homes i dones, sigui una realitat." JOAN HERRERA, secretari general d'ICV-EUiA "El que entenem és que avui, en una societat que vol de ser lliure, el que ha de vetllar és, precisament, per un pla de rescat social que estigui al costat de les dones que avui es carreguen les polítiques de retallades que lideren els governs."

Com cada any, diverses plataformes s’han agrupat a la plaça de la Universitat per protestar. Una vegada més, s’hi han vist reclams a favor de l’avortament lliure i gratuït. Aquest cop, contra l’última reforma que obliga les menors a tenir el consentiment patern abans d’avortar. La portaveu d’Amnistia Internacional, Aida Pérez, assegura que això “contradiu totes les recomanacions per part de l’ONU i l’OMS que diuen que, efectivament, si es limita l’autonomia d’aquestes persones, d’aquestes menors d’edat seran molt més vulnerables sobretot en tot els temes d’abusos sexuals”.

La violència masclista també ha estat una de les denúncies més pronunciades. Àngels Tomàs, de la Plataforma Contra les Violències de Gènere, ha dit que calen molts recursos per fer-hi front, tant preventivament com de suport a les víctimes, i que “amb les retallades que han estat havent-hi, també en els recursos per a les dones s’ha notat molt”.

Per segon any consecutiu un grup de dones musulmanes també han pres protagonisme a la protesta. Najia Lofti, del grup Safi contra la islamofòbia, ha explicat que reclamen el seu dret a estudiar, a treballar i a participar en la societat com qualsevol altra persona i sense renunciar a la seva religió.

Els representants dels sindicats, també molt presents a la marxa, han posat de manifest els desequilibris salarials que es mantenen entre homes i dones. Asseguren que la igualtat legal no es tradueix en una igualtat real, perquè les dones acostumen a treballar més en sectors en què la precarietat i l’eventualitat són tònica general. Això se suma a les dificultats afegides per a la conciliació familiar, pel repartiment desigual de les tasques domèstiques, i a les barreres que es mantenen per a l’accés de les dones a determinats llocs directius.

Representants dels principals partits polítics acompanyen la marxa per les dones. L’alcaldable d’ERC, Alfred Bosch, ha dit que si guanya les properes eleccions impulsarà plans d’igualtat a l’Ajuntament de Barcelona per la equiparació plena de les condicions laborals d’homes i dones, a més de treballar per combatre la violència masclista. El coordinador general d’ICV, Joan Herrera, ha demanat “un pla de rescat social per a les dones, que pateixen en primera fila les retallades dels governs de Rajoy i de Mas”.