(ACN) El conseller de Salut, Manel Balcells, ha definit de “terrorisme del segle XXI” el ciberatac a l’Hospital Clínic de diumenge. Balcells diu que aquesta és l’única manera de qualificar aquest atac informàtic atesa “la complexitat” del centre hospitalari i el “volum de pacients” que atén. “Amb terroristes no s’hi negocia”, ha afirmat el conseller amb relació a la posició del Govern de no pagar cap euro dels 4,5 milions de dòlars que demanen els delinqüents a canvi d’alliberar i no publicar les dades segrestades. El conseller també ha volgut remarcar que l’Agència de Ciberseguretat i els Mossos estan treballant amb la “confidencialitat que cal” quan hi ha un “atac terrorista”.

El Departament de Salut ha volgut garantir des del primer moment l’atenció al 100 % de tots els pacients i “així ha estat”, gràcies a una “gran col·laboració i resolució” de la xarxa hospitalària de Barcelona, que ens està permetent “restablir l’activitat assistencial” fins al punt que l’Hospital Clínic podria recuperar la seva activitat al 100 % a partir de dilluns, ha explicat Balcells. “Ha costat Déu i ajuda” i per això el conseller també ha volgut fer arribar un “gran agraïment” a tots els professionals i treballadors que s’han dedicat “dia i nit” amb “mètodes manuals” a donar resposta a les necessitats dels pacients o familiars.

“Ens haurem de protegir més”

En aquest sentit, Balcells també ha donat les gràcies a la xarxa assistencial de Barcelona per atendre els pacients derivats del Clínic, així com als cossos policials i experts en l’àmbit dels ciberatacs perquè es pugui perseguir els culpables i això “no torni a passar”. El sistema de Salut és un “sistema sensible” i tot que està protegit, “ens haurem de protegir més” enfront “d’aquests terroristes d’una complexitat i dolenteria extrema”, ha conclòs.