Cementiris de Barcelona amb l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, l’AUDIR, presenten un nou recurs pedagògic que servirà per treballar des del context educatiu el dol per la mort. Es tracta de la Maleta pedagògica del dol, amb un conjunt de propostes, activitats i explicacions al voltant del dol i de com abordar-ho. És una iniciativa pionera a Barcelona i està adreçada als centres escolars de joves escolaritzats als nivells des de 3r i 4t d’ESO a 1r i 2n de batxillerat.

Aquest recurs pedagògic s’oferirà als centres de la ciutat que puguin estar-ne interessats i, per això, el presentaran al Centre Cívic Pati Llimona, a finals de gener, amb un debat sobre el dol en l’adolescència que comptarà amb la participació de persones expertes i vinculades a la temàtica.

També et pot interessar

Què inclou la Maleta del dol?

La Maleta pedagògica del dol està formada per un dossier per a l’alumnat, amb explicacions breus i necessàries per fer les activitats, un dossier virtual per al professorat, amb informacions ampliades per tenir més context, i materials addicionals en format de fitxes i recursos visuals.

L’estructura es divideix en quatre blocs diferenciats: un dedicat al procés vital i a tot allò que relacionem amb la vida i que ens permet entendre millor la mort, un altre dedicat a la diversitat religiosa i als rituals funeraris vinculats a la mort, un tercer centrat en el dol i, per últim, un bloc dedicat a la descoberta dels cementiris com a espais integrats en la nostra vida quotidiana i en el paisatge urbà que reflecteixen les maneres de viure la mort per part d’una societat. 

El dol, la mort i l’adolescència

El dol és un procés de pèrdua que es pot viure en diverses situacions, ja sigui per una mort, la ruptura d’una relació, l’abandonament d’un país o una casa o la pèrdua d’una part d’un mateix. El nou recurs proposa tractar el dol com un reajustament a la nova realitat sense allò perdut i, per tant, com un moment de transformació. De fet, l’adolescència és una etapa caracteritzada pels canvis, i és per això que s’ha triat adreçar-se als joves entre 14 i 18 anys. D’aquesta manera es pretén apropar als adolescents una realitat que afecta tothom i, alhora, es busca que prenguin consciència que la mort és una qüestió universal i que hi ha una gran diversitat de maneres d’enfocar-la i de viure-la.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a