Fa tot just un any, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar la primera definició clínica oficial de la malaltia postcovid. Es coneix també com a covid persistent i implica diversos símptomes que apareixen quatre setmanes després del contagi. Poden durar mesos o anys i, fins i tot, poden causar discapacitat.

El col·lectiu ‘Movilización Persistente’ denuncia que aquests pacients segueixen sent invisibles per a les administracions. De fet, des de l’inici de la pandèmia reclamen que se’ls tingui en compte i que s’estudiï la malaltia. Per això, han convocat diverses protestes a Barcelona, Madrid i Sevilla aquest cap de setmana.

Més investigació i unitats especialitzades

Desenes de persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per demanar més inversió per investigar aquesta malaltia. Asseguren que la covid persistent afecta més de 17 milions de pacients a tot Europa. A més, afirmen que diversos estudis certifiquen que una de cada dues persones amb aquesta malaltia poden desenvolupar la síndrome de fatiga crònica.

Lamenten que constantment han de demostrar la malaltia que tenen i demanen canvis laborals per a ells. En aquesta línia, han explicat a betevé que alguns afectats per la covid persistent poden treballar, però menys hores. Demanen que es faci seguiment dels pacients a través d’unitats especialitzades, que hi hagi campanyes de sensibilització perquè la ciutadania sigui conscient de com afecta aquesta malaltia i reclamen incapacitats laborals temporals o permanents per a les persones malaltes.