La pluja va arribar amb puntualitat dimarts al vespre a Barcelona, coincidint amb l’aproximació d’una pertorbació profunda. L’aigua ha anat caient al llarg de la nit i la matinada a la ciutat, en alguns moments amb energia, i s’ha combinat amb ratxes de vent de xaloc i migjorn notable, de fins a 66 km/h a l’Observatori Fabra o a les Corts.

Onades de tres metres de mitjana

La borrasca, centrada cap al sud de Catalunya, ha estat la responsable de la pluja abundant de les darreres hores i també del temporal de mar. A Barcelona, segons la boia de la bocana del Port, propietat de Ports de l’Estat, les onades assolien una altura significant (mitjana) de 3, 23 metres a les vuit del matí;  a les 10 h eren de 2,97 m. L’onada màxima enregistrada fins a mig matí ha estat de 5,4 m d’alçària, concretament a les 10 h.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’actuació d’emergència municipal pel mal estat de la mar en fase d’alerta. Cal recordar que l’alerta s’activa quan hi ha avís de mal estat de la mar, quan es poden donar amb una probabilitat de més del 30 % onades de més de 2,5 metres (maregassa), i el litoral de la ciutat pateix els efectes del mar, la qual cosa pot ser un perill per a les persones i pot implicar destrosses en el mobiliari.

L’Ajuntament recomana als ciutadans augmentar la precaució i evitar accedir a les platges. Recorda també que està prohibit anar als espigons i entrar a la platja mentre onegi la bandera vermella.  La Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha desplegat al litoral i barra el pas als espigons, les zones on trenquen les onades per evitar riscos a les persones.

El riu Besòs multiplica el seu cabal

La pluja ha deixat registres notables a la ciutat que a mig matí ja superaven els 30 litres en alguns barris. La pluja també ha estat abundant a l’entorn metropolità, sobretot cap al Maresme i els Vallès. La precipitació superava els 50 litres a les capçaleres del riu Mogent o el Congost, un fet que ha fet augmentar de forma notable el cabal del riu Besòs.

Cal destacar que l’aforament de Santa Coloma de Gramenet de l’Agència Catalana de l’Aigua, pròxim a la desembocadura, a quarts d’11 del matí ja enregistrava 70,3 metres cúbics per segon, a la mitjanit era inferior als 10 metres cúbics per segon.

Pluja fins a darrera hora

La precipitació més abundant i continuada continuarà retirant-se cap al nord i el nord-est del país amb el pas de les hores a causa de la col·locació de l’ull de la borrasca al bell mig de Catalunya. Malgrat això, i tot i la presència d’algunes clarianes, la inestabilitat es mantindrà marcada encara arreu, un fet que afavorirà que els xàfecs puguin continuar fent acte de presència a Barcelona de forma intermitent fins a última hora del dia.

Dijous serà un dia de pausa, amb predomini de les clarianes i l’ambient més suau, però entre divendres i dissabte podran tornar a reaparèixer les precipitacions.