El recinte de Can Batlló ha acollit aquest dissabte la presentació de la nova campanya de SEXus anomenada #MakeItYours. Es tracta d’una campanya de sensibilització transmèdia sobre els drets sexuals i reproductius dels adolescents i joves. “També volem donar-los eines perquè puguin detectar quan i com s’estan vulnerant aquests drets”, explica Aldana Mendéndez, coordinadora del projecte de salut sexual VIH de l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD.

Una seixantena de persones han assistit a l’acte de presentació, en què s’hi han fet una sèrie de xerrades i una exposició itinerant que es podrà visitar durant unes setmanes a Can Batlló. Ha clausurat l’acte una actuació musical en forma de rap a càrrec de Maio Serrasolsas, membre del projecte, i un grup d’adolescents i joves en risc d’exclusió social.

Entre els joves hi ha un gran desconeixement sobre els drets sexuals i reproductius.”
Aldana Mendéndez, coordinadora del projecte de salut sexual VIH de l’ABD

La campanya s’ha dissenyat a través de les necessitats detectades al projecte SEXus, desenvolupat per l’ABD. “#MakeItYours aborda diferents situacions de desconeixement sobre els drets sexuals i reproductius de joves que es troben en situacions de vulnerabilitat social”, apunta Menéndez. En molts casos, els joves no saben “com accedir als recursos que tenen a l’abast o com aconseguir material preventiu com els preservatius o els lubricants”. Al final, els esforços de SEXus se centren a “garantir sexualitats plaents i lliures de discriminació”, afegeix Menéndez.

La coordinadora del projecte explica que en molts casos, donen suport a noies que necessiten “recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs, però que no tenen accés a la targeta sanitària o es troben en una situació administrativa irregular”. També es troben amb casos de noies d’entre 16 i 17 anys que volen avortar, però que necessiten el permís dels pares o dels tutors legals. En tots els casos, assessoren les joves i els busquen “la millor solució que s’ajusta a cada cas”, explica la coordinadora.

Un format transmèdia

Des de l’Associació de Benestar i Desenvolupament s’ha apostat per una campanya transmèdia perquè “és un format més atractiu pel jovent”. A més, destaquen positivament la participació de professionals de molts àmbits diversos, que han pogut aportar “una mirada plural i diversa” sobre els drets sexuals i reproductius dels adolescents i joves.

SEXus reivindica la sexualitat positiva

El programa SEXus promou la salut sexual, afectiva i reproductiva des d’una perspectiva de gènere i LGTBIQ+. A més, reivindica la sexualitat d’una manera “integral i positiva”, ofereix informació objectiva, “lliure de prejudicis morals”, promou l’autonomia i facilita la presa de decisions sobre la vida sexual.