La majoria d’ofegaments a les platges es produeixen quan oneja la bandera verda, com ha passat aquest matí a la platja del Somorrostro. Així ho ha explicat a betevé Ramsés Martí Biosca, professor de seguretat en entorn aquàtic de l’EPSI-UAB. L’especialista assenyala que, en aquests casos, la majoria d’ofegats són persones més grans.

Martí Biosca explica que quan una persona pateix algun tipus de malaltia sobtada mentre es troba dins del mar pot acabar produint-se la mort per ofegament. En aquest sentit, ha remarcat que les persones grans són més propenses a patir aquesta situació, perquè van arrossegant amb l’edat patologies o malalties cròniques.

L’instructor de salvament i socorrisme de la UAB aconsella entrar a l’aigua de manera progressiva, sobretot si hem menjat alguna cosa o estem acalorats. I alerta que si això no es respecta i s’acaba produint una pèrdua del coneixement dins de l’aigua pot ser molt perillós. “És millor refrescar-se sempre a la dutxa que al mar”, diu també Montse Font, cap del servei d’emergències de Protecció Civil. “Un mareig a mar és un ofegat”, sentencia Font.

El 80 % d’ofegaments són en espais no vigilats

L’ofegament d’aquest matí a la platja del Somorrostro s’ha produït en un moment en què la vigilància no havia començat. Martí Biosca recorda que el 80 % dels ofegaments es produeixen en espais no vigilats. Per això, aconsella triar, sempre que sigui possible, espais amb servei de vigilància i salvament.

En el cas de Barcelona, Martí Biosca diu que, gràcies sobretot a la pressió que han fet els socorristes, s’ha aconseguit instal·lar 21 torres de vigilància. Remarca que es tracta de punts protegits de la climatologia, amb vidres preparats per evitar reflexos. I assenyala que aquest és un gran pas endavant que ha situat Barcelona al capdavant quant a vigilància de platges.