El “modus operandi” estava perfectament estudiat. Els estafadors es repartien tres papers o rols que interpretaven des de l’altre costat de la línia telefònica. El primer trucava a unes de les potencials víctimes fent-se passar per algun veí, amic o familiar, i l’avisava que calia anar amb compte perquè s’estaven produint moltes estafes en el seu entorn. La segona trucada era d’un presumpte policia, que notificava a la víctima que estava a punt de ser estafat, o fins i tot que ja ho havia estat. Finalment, una tercera persona, que es feia passar per un funcionari policial o judicial, li demanava que diposités una elevada quantitat de diners a un compte bancari teòricament segur, amb l’excusa que serviria per rastrejar els hipotètics estafadors.

L’operació, que ha involucrat més de 600 agents de policia, es va iniciar des de Pequín, on van detectar que una important organització criminal del país tenia diferents sucursals repartides pels cinc continents, una de les quals a Espanya. Es tracta de l’actuació policial conjunta més important entre aquests dos estats. En total, s’han desmantellat 13 “call centers” en xalets de luxe des d’on es produïen les estafes telefòniques. La policia ha destacat les condicions en les quals es trobaven els operadors, sovint confinats dins l’edifici i completament aïllats de l’exterior. En algun cas s’han trobat fins a 50 persones en un mateix immoble.

S’espera que s’extradeixin els més de dos centenars de detinguts perquè siguin jutjats al seu país. El fet que hi hagi ciutadans taiwanesos entre els sospitosos fa créixer l’interès polític de l’Administració xinesa per obtenir aquesta extradició, ja que les relacions entre els dos països asiàtics han estat històricament molt tenses. Cal recordar que Espanya no reconeix Taiwan com un país oficial i que té un tractat d’extradició amb el govern del Partit Comunista de la Xina des de 2006.