Els contagis de covid-19, encara en nivells baixos, tornen a créixer de manera significativa a Barcelona i Catalunya en un context en què alguns països d’Europa fa dies que registren incidències elevades. L’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC Salvador Macip creu que la vacunació d’Espanya —de les més altes del continent juntament amb Portugal— no serà suficient per evitar que els contagis continuïn creixent. Caldrà començar a aplicar algunes mesures restrictives.

Si no es prenen mesures passarà el que està passant al Regne Unit, on ara mateix hi ha 10 vegades més casos que a Catalunya amb uns nivells de vacunació similars
Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC

“La primera i més fàcil és començar a demanar el passaport de la covid-19 en més àmbits més enllà de l’oci nocturn”, assegura. “Si no es prenen mesures passarà el que està passant al Regne Unit, on ara mateix hi ha 10 vegades més casos que a Catalunya amb uns nivells de vacunació similars”, alerta. Si no es fa així, creu Macip, tornarà a haver-hi una pujada de la mortalitat, com passa a les illes Britàniques. En tot cas, però, no creu que calgui arribar a aplicar confinaments —nocturns o perimetrals— com els d’onades anteriors.

Les restriccions d’Àustria, difícilment aplicables a Espanya

Macip considera que una mesura dràstica com la que ha aplicat Àustria, que ha imposat un confinament a les persones no vacunades, a Espanya seria “jurídicament qüestionable”. “Treballar és un dret essencial que no pots limitar per una cosa com és la vacuna”, assegura.

El Govern d’Àustria exigeix als no vacunats una PCR negativa per anar a treballar. Poden anar a comprar a supermercats o fer passejades a prop del seu domicili però se’ls obliga a portar mascareta FFP2. A més, tenen vetada l’entrada a bars i restaurants així com l’assistència a esdeveniments culturals o esportius.