Ja en altres ocasions, aquesta empresa ha deixat de banda l’eufòria de les grans xifres i ha rebaixat considerablement el nombre de participants que anunciaven els organitzadors. Així, mentre a la manifestació de l’1 de maig a Barcelona els organitzadors van xifrar la participació en 75.000 persones, Lynce va comptabilitzar-ne unes 7.000. També a la manifestació del 7 de març a Madrid en contra de la Llei de l’avortament, els organitzadors van dir que hi havien acudit 600.000 persones mentre que Lynce la va xifrar en menys de 10.000.

La diferència amb aquestes altres ocasions és que ara diversos diaris editats a Madrid han donat per bones les xifres de Lynce per desacreditar les dades dels organitzadors, cosa que no havien fet en anteriors ocasions.

L’experiència de Contrastant

Aquesta empresa que desmenteix amb anàlisis més o menys acurades les xifres inflades pels organitzadors de les manifestacions té el precedent en la tasca que desenvolupava fa alguns anys a Catalunya el col·lectiu Constrastant, dedicat a l’anàlisi del discurs dels mitjans de comunicació. Contrastant va xifrar en 300.000 el nombre de persones que va sortir al carrer el 15 de febrer de 2003 en contra de la guerra de l’Iraq. La manifstació va transcórrer també pel passeig de Gràcia i en aquella ocasió ja es va parlar d’un milió de persones. La diferència amb les xifres de Contrastant no era, doncs, tan exagerada com en el cas de Lynce amb el 10-J.