El districte de les Corts disposa de la primera ludoteca accessible i digitalitzada de Barcelona. Es tracta de la ludoteca Guitard, que ha estat completament renovada amb la proposta de Nexe Fundació, guanyadora del repte d’Innovació 2030 per millorar-ne l’accessibilitat. És una prova pilot, impulsada per Mobile World Capital i l’Ajuntament de Barcelona, que, si es mostra efectiva, s’ampliarà a altres equipaments de la ciutat.

El regidor del districte de les Corts i president de l’Institut Municipal de Discapacitat, Joan Ramon Riera, explica, en declaracions a betevé, que la idea és que “tots els infants puguin gaudir del joc independentment de la seva condició” i que s’ha fet servir un reforç tecnològic per aconseguir-ho. Apunta que “ha de ser una primera experiència que esperem que sigui reeixida per poder-la anar duent a totes les ludoteques de la ciutat”.

Joc immersiu i accessible

Les tres sales de la ludoteca tenen ara grans pantalles que permeten un joc interactiu i accessible per a persones amb discapacitat de tot tipus. Un primer espai té una pantalla on els infants poden pintar i jugar a jocs de memòria.

Un segon espai permet als infants viure una experiència immersiva, amb un projector, altaveus i un ventilador que ajuden a reflectir amb la màxima fidelitat espais com el mar o un festival pirotècnic. Les joguines s’han adaptat amb grans polsadors que permeten activar-les fàcilment i també hi ha jocs i contes en braille.

Maria Gradillas, gerent de Nexe Fundació, assegura que les tecnologies “ens ajuden a fer un joc inclusiu en un entorn d’oci natural, com és una ludoteca”. D’aquesta manera, explica, és més fàcil per als infants amb algun tipus de discapacitat i poden interactuar amb tota la resta en aquest entorn accessible.

Una renovació necessària després de 12 anys al barri

La ludoteca Guitard fa 12 anys que és a les Corts i acull, diàriament, una trentena d’infants a la tarda i grups de nadons als matins. La coordinadora, Maria Arumí, es mostra satisfeta amb el canvi i assegura que “és molt important, perquè totes les ludoteques hauríem d’anar en aquesta línia”. Explica que es va posar en funcionament amb tots els canvis al setembre i que els usuaris n’estan encantats. La sala multisensorial, afegeix, és una de les preferides dels més menuts.

El projecte ha rebut un suport econòmic de 40.000 euros per part del districte de les Corts i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Es durà a terme durant sis mesos i després se n’avaluarà l’impacte.