Uns sensors situats sota el paviment permetrien als conductors, mitjançant el mòbil, trobar fàcilment aparcament. S'estalviaria en benzina i en contaminació. TONI BREI, subdirector general d'Urbiotica "Aquestes voltes que fem buscant aparcament són fums i gasos que es queden dins la ciutat. Si tenim informació i podem estalviar-nos part dels nostres viatges és un benefici per a tots." Un altre exemple de com una ciutat es pot convertir en intel·ligent el trobem en la recollida d'escombraries. Aquests contenidors, aparentment normals, tenen sensors que avisen el servei de recollida quan estan plens. A més són biodegradables: estan fets de canya de sucre. Una "smart city" s'aprofita de les últimes tecnologies per millorar els serveis als ciutadans. Aquesta marquesina detecta quanta gent hi ha esperant l'autobús. DAVID LÓPEZ, cap de Màrqueting d'Admira "TMB pot decidir quants busos pot enviar a aquesta marquesina perquè hi ha molta gent esperant." Un exemple més. Aquesta cabina permetria fer tràmits amb l'Administració a distància. JOEL CURADO, mànager de producte de Cisco "Los ciudadanos no tendrían que estar media hora para aparcar, haciendo colas e irían a estos puntos situados en sitios estratégicos de la ciudad." Són alguns dels enginys de l'Smart City Plaza. Una mini ciutat intel·ligent situada enmig del saló. Una ciutat del futur potser no tan llunyana. Totes aquestes tecnologies ja existeixen i estan disponibles per aplicar-les.

La majoria de les tecnologies que es poden veure a l’Smart City Plaza ja s’apliquen en algunes ciutats i, per tant, estan diponibles per a qui decideixi implantar-les. Un exemple en són els sensors que, situats sota el paviment, permeten detectar si un aparcament de la ciutat està lliure. Una informació que es pot enviar als conductors i que resoldria l’etern problema de trobar lloc per aparcar a les ciutats. Segons l’empres Urbiotica, especialitzada en aquest tipus de sensors, l’aplicació d’aquesta tecnologia reduiria dràsticament el consum de benzina i la contaminació a les ciutats.

Els sensors també poden servir per millorar el servei de recollida d’escombraries. L’empresa RosRoca ha ideat uns dispositius que, instal·lats a l’interior dels contenidors, permeten detectar si són plens o no. Una informació que permetria als responsables de la recollida optimitzar els recursos i planificar les rutes d’una manera més sostenible.

La segona edició de l’Smart City Expo World Congress aplega un total de 140 empreses que mostraran les seves propostes en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. Una setantena de ciutats, a més, exposaran les solucions que ja estan aplicant.