La directora general d’Esclat, Lola de la Fuente, ha rebut la Medalla d’Honor de Barcelona 2019. Un premi personal, però, que vol reconèixer també la tasca de l’associació que fa més de 40 anys que es dedica a l’atenció a les persones amb paràlisi cerebrals i altres pluridiscapacitats severes. De la Fuente pertany a Esclat des dels seus inicis, quan era una petita escola al barri de les Corts.

Centres a quatre barris de Barcelona

Esclat va començar amb una escola al carrer d’Anglesola. Llavors, explica De la Fuente, un petit grup de pares de nens amb discapacitat “va confiar en tres educadors per formar l’escola”. En aquell moment, “les persones que tenien paràlisi cerebral o altres pluridiscapacitats severes no estaven dins l’entorn educatiu. Estaven o bé a casa o bé o en centes sanitaris”, assegura De la Fuente.

Aquells pares pioners es van acabar constituint com a associació i, a poc a poc, l’entitat va anar creixent per acompanyar els nois i noies al llarg de la seva vida. Així, l’associació va crear el centre ocupacional, el centre de treball Esclatec, el centre de dia i, amb el temps ―el 2011― la residència, al barri de la Marina. En total, estan presents a quatre barris de la ciutat.

Un premi a la trajectòria d’Esclat

De la Fuente reconeix que la particularitat d’Esclat és que sempre ha cregut que les persones amb una discapacitat important o una plurisdiscapacitat poden aportar molt a aquesta societat. “I aquest valor afegit és el que sempre s’ha potenciat des d’Esclat”, assegura. De la Fuente reconeix, a més, que la motivació dels professionals que formen Esclat ha estat sempre la mateixa: “Millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats greus i de les seves famílies”.