Rebre el permís municipal per obrir un negoci petit a la ciutat té una espera de 3,8 dies. La mitjana global per tramitar una llicència va ser el 2012 de 9,3 dies, però el temps pot variar en funció del negoci. Per a activitats més grans, com ara hotels o benzineres, el tràmit es pot allargar fins als 70 dies. L'espera s'ha reduït respecte a 2011, quan es necessitaven 185 dies per fer-ho. Tot plegat és gràcies a un nou sistema informàtic que ha posat en marxa l'Ajuntament. Ara tot se centralitza en una mateixa base de dades, que facilita la resolució d'aquests expedients. Sense anar més lluny, el 2012 es va poder donar resposta a 4.000 de les més de 5.600 llicències pendents d'anys anteriors. També s'ha agilitat els tràmits en cas d'obres. Per a les llicències d'obres majors s'ha reduït l'espera dels 156 dies necessaris el 2011 a només 101 l'any passat. Per a les obres menors, la majoria, la mitjana de resolució és ara d'una mica menys de tres dies. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "L'administració, considerem els que som aquí, ha de ser un facilitador de l'activitat econòmica. Ha de ser transparent i hem de fer que la gent no senti que l'administració posa traves a la seva creativitat i a la seva capacitat de tirar endavant. Això és el que estem intentant fer." El repte és ara també el de simplificar normatives municipals per fer més fàcil els requeriments i la documentació que necessita l'Administració en tots aquests processos.

El nombre de llicències de 2012 és  lleugerament superior a la xifra de 2011 i inclou sol·licituds pendents i retingudes d’anys anteriors. La mitjana per donar resposta a una llicència d’activitats és actualment de 9,3 dies, però pot variar en funció del negoci. Per a una activitat gran, el temps d’espera és ara de 70 dies, mentre que el 2011 podia ser de 185 dies. També s’ha d’esperar menys per a llicències d’obres majors. Si el 2011 calia esperar-se 156 dies de mitjana, ara es resol en 101 dies.

Eliminar les traves administratives

Segons el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, Barcelona no es pot permetre “el luxe” de perdre activitat econòmica per la durada dels processos administratius. Un altre impuls que s’ha donat en els tràmits ha estat el procediment electrònic, ja que un 78% de les sol·licituds d’enguany s’ha tramitat per aquesta via. És a dir, tres de cada quatre llicències.

Els reptes són ara simplificar la normativa, modernitzar el sistema actual i millorar la informació que rep l’usuari.