Viatjar a Espanya d’adolescent amagat als baixos d’un camió, patir cada dia per una deportació o ser transsexual a l’Amèrica Llatina. Són algunes de les realitats que recull el llibre ‘Els invisibles’, publicat pel periodista Andreu Farràs i Edicions 62 en plena crisi del coronavirus. Farràs i quatre autors més recullen la història de 31 migrants que ho van deixar tot per venir a Barcelona.

I ho fan de manera atípica perquè els narradors no són els periodistes: ells posen per escrit tot allò que els han explicat els migrants. Els protagonistes relaten en primera persona el seu periple i expliquen què opinen de les migracions i l’acollida a Catalunya. Cada capítol és un món i les històries, ben diverses: al llibre s’hi amaguen vides intenses, plenes d’entrebancs, però, sobretot, d’il·lusió.

Llibre 'Els invisibles'
La portada del llibre ‘Els invisibles’, d’Andreu Farràs i quatre autors més

La publicació “intenta retratar el fenomen de la immigració, que, juntament amb la globalització, l’emergència climàtica i la revolució de les telecomunicacions i el transport, representa un autèntic trasbalsament en la convivència en societat“, afirma Farràs.

Canvis per l’esclat d’una guerra

Yaroslav Godebskyy, ucraïnès de 34 anys, revela a ‘Els invisibles’ per què va migrar i com és la seva vida a Barcelona. Va trepitjar la ciutat per primer cop el 2014 i, aleshores, poc es pensava que es convertiria en la seva llar. “Vaig venir de vacances i, mentre estava aquí, a Ucraïna va esclatar la guerra. No hi vaig tornar perquè amics i familiars em deien que era perillós”, conta. I al llibre narra la resta.

Llibre 'Els invisibles'
Yaroslav Godebskyy consulta el llibre ‘Els invisibles’