El punt àlgid de la llevantada ha arribat finalment aquesta tarda a Barcelona. La pluja intensa i en poca estona ha deixat precipitacions de consideració com els 23 litres de Montbau i els 25 de Plaça de Sants. Precisament en aquesta zona de la ciutat el vent també hi ha colpejat amb força amb ratxes de 64 quilòmetres hora, lluny però dels 81 que s'han registrat a l'Observatori Fabra. Al matí la situació ha estat més tranquil·la pel que fa a l'aigua amb plujes aïllades. Més virulent estava el mar amb onades que han superat els dos metres d'alçària i que han crescut encara una mica més a la tarda. L'onatge ha deixat aquest paisatge de restes marines i d'algun tronc de grans dimensions a la sorra de la Nova Icària. Els serveis de neteja també han hagut de treballar de valent per recollir les fulles caigudes dels plataners. I els bombers han fet més d'una cinquantena de sortides sense conseqüències greus. Tot i el fort temporal n'hi ha que ha han volgut veure el fenomen "in situ". La situació als rius tampoc no era l'habitual ni al Llobregat ni al Besòs. L'aigua que baixava s'ha tornat marronosa pels sediments que arrossegava des de riu amunt i el nivell ha augmentat considerablement. El riu Besòs va arribar, ahir al vespre, a un pic de cabal de 100 metres cúbics per segon i l'alçària de l'aigua va crèixer un metre i 25 centímetres. Avui, però, l'atenció se centra al riu Llobregat. Aquí ens ha deixat registres de 500 metres cúbics per segon i 280 centímetres de profunditat. Les tasques per trobar la jove de 20 anys desapareguda a Montagut, a la Garrotxa, s'han suspès fins demà per falta de llum. La jove hauria caigut a la riera de Llierca mentre feia senderisme a la zona de Sadernes. A Figueres aquesta tarda ja han començat les obres per reparar l'esvoranc que la pluja ha causat a la Rambla. Volen assegurar-ne l'estructura, que passa per sobre d'una riera, per quan tornin les pluges, probablement, al vespre i nit. Les comarques de Girona han estat les més afectades pel temporal de Llevant. Diversos rius han augmentat el cabal, de fet, hi ha perill de desbordament al Fluvià, Ter, Cardener i Siurana. Tot plegat, ha obligat a tallar 13 carreteres de la zona perquè s'havien inundat. La llevantada, encarà durarà unes hores més. RAMÓN ESPADALER, conseller d'Interior "Aquest episodi no sembla que amanini, seguirà plovent sobre mullat. Cal accentuar prudència, fer cas el que digun el servei de protecció civil." Es recomana no sortir si no és necessari, i, extremar les precaucions en cas d'utilitzar vehicle. Des de l'inici del temporal, el 112 ha rebut a tot Catalunya més de 1.600 avisos.

La llevantada d’aquest cap de setmana ha deixat pluja a Barcelona sobretot aquest diumenge a la tarda. Després de tot el dia amb el cel amenaçant pluja o descarregant quatre gotes, a partir de les 18 h han caigut entre 15 i 20 litres per metre quadrat en molt poca estona. Les xifres màximes s’han registrat a la plaça de Sants (23 i/m2) i a Montbau (22 l/m2), en tan sols una hora.

Al litoral, el mal estat de la mar fa que l’Ajuntament mantingui activada l’alerta del Pla Bàsic d’Emergència Municipal, que es va posar en marxa dissabte a quarts de cinc de la tarda. Les onades han estat avui de 2,7 metres de mitjana, però la màxima registrada ha assolit els 4,38 metres. Tot això a conseqüència del vent, que també s’ha deixat sentir al llarg del dia a la ciutat. Cal destacar un cop de vent de 81 quilòmetres per hora a l’Observatori Fabra i un altre de 68 al barri de Sants.

Així doncs, es recomana augmentar la precaució i evitar les platges. Així mateix, es recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre hi onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges. La Guàrdia Urbana s’ha desplegat a tot el litoral i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades, per evitar riscs per a les persones.

Durant aquest diumenge, els Bombers de Barcelona han rebut 60 trucades relacionades amb la llevantada i han realitzat 48 serveis, 38 per efectes del vent i 10 per la pluja, tot i que les afectacions no han estat greus.

Els rius baixen crescuts

Les conseqüències de la llevantada, que ha descarregat quantitats importants de pluja a l’interior, també ens arriben a l’àrea metropolitana a través dels cabals dels rius, que baixen crescuts tot i que sense perill d’arribar a desbordar-se.

El cabal del riu Llobregat ha estat, a partir de les 13 h, d’uns 500 metres cúbics per segon. Això està 25 vegades per sobre de la mitjana, tot i que ja és habitual que el cabal del Llobregat sigui força irregular. En tot cas, dissabte a la nit era 10 vegades menys, però després dels aiguats a les conques pirenaiques ens estan arribant les conseqüències. A hores d’ara, el cabal del Llobregat ja està baixant.

Pel Besòs baixen a hores d’ara més de 100 metres cúbics per segon, com ahir a la nit. Durant el diumenge, havia baixat a la meitat, però ara ha recuperat el nivell de dissabte a la nit. Llavors van arribar a ploure 150 litres per metre quadrat al Montseny, a la capçalera d’aquest riu. Avui no ha estat tant, però com que plou sobre mullat el cabal del riu puja més ràpid, també al tram metropolità. Segons Protecció Civil, el centre de control de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) ha confirmat la fase d’inundació parcial del Pla d’emergència del Parc Fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.

Protecció Civil manté també activada l’alerta del pla Inuncat pel temporal de llevant al conjunt de Catalunya. Recomanen evitar desplaçaments i especialment els accessos als punts del litoral, on la llevantada i els cops de mar poden provocar alguns accidents. Les persones que tinguin programades activitats a l’aire lliure cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de les zones inundables. El telèfon d’emergències 112  ha rebut més de 1.400 trucades des de l’inici de la llevantada i els Bombers de la Generalitat han fet 408 serveis en les darreres 15 hores pel temporal, 305 a la demarcació de Girona (144 només a Figueres ciutat).