La Lleialtat Santsenca i La Troca han posat en marxa la campanya “Porta el portàtil” amb l’objectiu de recollir dispositius en desús, reciclar-los i destinar-los a persones del barri en situació d’exclusió tecnològica.

A la Lleialtat es fa la recollida i la posada a punt del material, però després seran les entitats socials del barri les que determinaran les persones receptores.

Portàtils a partir del 2014

Xavier Vázquez, informàtic de la Lleialtat, assegura que tot i que es tracti de portàtils en desús, el dispositiu ha d’estar en bon estat. “Que no sigui aquell portàtil que tens trencat a casa i no has dut al punt verd, si no més aviat aquell portàtil que tens a casa, que ja no fas servir, perquè te n’has fet amb un de nou que és millor“, explica.

En aquest sentit, es recomana que els ordinadors siguin “més o menys de a partir del 2014”. Aquells que “tenen un Windows Vista, un Windows Set o endavant ens serveix”, afegeix Vázquez.

Lluitar contra la bretxa tecnològica

La iniciativa es va posar en marxa després que a la Lleialtat Santsenca detectessin que la crisi de la covid-19 havia perjudicat especialment les persones sense accés a la tecnologia. Per això van iniciar la campanya que no només es limita a recollir ordinadors, sinó també ratolins, càmeres web i fundes de portàtil.

Un cop recollits els dispositius, seran les entitats socials del districte les que determinaran qui necessita els dispositius, explica Agus Giralt, coordinador de la Lleialtat Santsenca. Els destinataris seran, principalment, estudiants en edat escolar, persones grans o famílies que no disposen de dispositius a les seves llars.

La Lleialtat Santsenca és un espai de gestió comunitària dedicat a la cultura, veïnatge i cooperació.