L’avantprojecte de llei pel dret a l’habitatge aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres ha generat “profunda indignació” a les entitats pel dret a l’habitatge. Denuncien que veuen la regulació de lloguers “ineficient” i lamenten que no resol la problemàtica dels desnonaments.

La PAH i el Sindicat de Llogateres, entre altres, critiquen que el text no impedeix els desnonaments de persones vulnerables sense alternativa residencial, i que tampoc mobilitza els pisos buits de les entitats financeres rescatades amb diners públics per tal d’ampliar el parc d’habitatge públic. A més, lamenten que el punt més candent, la regulació dels lloguers, es fa de difícil aplicació i deixa fora la majoria dels llogaters. En un comunicat, apunten que no es fixen criteris objectius per a la regulació i es deixa ens mans de la voluntat de les autonomies.

Una llei que no evita desnonaments de persones vulnerables

Des de la PAH, la seva portaveu, Lucía Delgado, demana al Govern espanyol que rectifiqui perquè el text serveixi realment a la ciutadania. Alerta que és una llei que no garanteix el dret a l’habitatge perquè “no incorpora mesures tan centrals per a la PAH com les que afecten el sobreendeutament, la dació en pagament i mesures de segona oportunitat. No té cap recorregut ni cap aplicació pràctica”, ha conclòs.

El Govern ha de rectificar perquè aquesta llei realment serveixi a la ciutadania
Lucía Delgado, portaveu de la PAH

Per això Delgado demana als grups parlamentaris que s’oposin a aquest articulat i que presentin les mesures que les entitats van registrar el 30 de setembre amb una proposició de llei. “Cal que reculli el lloguer social obligatori per evitar desnonaments, que els pisos buits de la Sareb passin a mans de les ciutats i regular els lloguers de forma clara”, diu la PAH.