L’arribada de la temporada alta de platges comporta un augment de la venda ambulant no autoritzada arreu del litoral barceloní. El tipus de producte que més es ven són begudes refrescants i alcohòliques, entre les quals destaquen les cerveses i els mojitos.

En aquest sentit, el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana —que per cinquè any es desplega per actuar específicament al litoral durant l’estiu—, ha decomissat 115.605 begudes preparades per ser venudes de manera irregular. Això suposa gairebé 15.000 begudes més que les requisades al llarg de tot l’estiu de l’any passat.

El primer balanç de les actuacions a les platges arriba pocs dies després de conèixer-se la suma total de multes que s’han imposat per la venda ambulant il·legal a Barcelona, especialment de begudes: més de 34.000 de gener a juny. A finals de juliol també va haver-hi una actuació policial a la Barceloneta en què es va trobar un pis amb 718 llaunes de cervesa i ingredients per preparar mojitos per ser venuts a la platja.

En total, entre juny i juliol, la Guàrdia Urbana ha interposat 7.842 denúncies a venedors ambulants de begudes. També n’ha posat 1.077 més a altres persones que oferien diversos serveis irregulars, com massatges a la sorra.

Rescats als espigons

A banda del patrullatge terrestre, el Grup de Platges també ha dut a terme 5.815 actuacions als espigons i ha rescatat 55 persones al mar. Ho ha fet a través de les embarcacions Talaia i Guaita, que milloren la vigilància des de l’aigua, tant de la platja com dels espigons.

Les tripulacions estan formades per tres agents, que informen els banyistes que no es llancin des dels espigons. Amb la tasca de vigilància des de l’aigua també controlen activitats sospitoses a la sorra; si veuen situacions anormals, avisen les patrulles terrestres perquè actuïn.