Si res no fa canviar l’agenda del Govern espanyol, aquest dimarts s’aprovaran els indults als nou presos del procés en el Consell de Ministres que se celebrarà al matí. El president Pedro Sánchez ho ha anunciat aquest dilluns en un acte al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en què ha insistit que la mesura de gràcia vol “buscar la concòrdia” entre Catalunya i Espanya.

Un cop aprovats els indults, faltaran alguns tràmits perquè la mesura sigui efectiva i els presos encara podrien trigar un parell de dies a quedar en llibertat. El rei Felip VI haurà de signar els indults, després s’hauran de publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i el Tribunal Suprem haurà d’executar l’ordre i comunicar-la a la direcció de presons, uns passos que no perillen, segons el catedràtic de dret processal de la UB Jordi Nieva, perquè “l’únic que fa el TS és un control que la decisió del Govern no sigui arbitrària, i en aquest cas segur que no es podrà titllar així perquè fa dies que preparen la motivació i el raonament”.

El recorregut dels possibles recursos

Partits com Vox, el PP i Cs han anunciat en diverses ocasions que recorreran contra els indults als líders independentistes i el dubte ara és quin recorregut pot tenir aquesta impugnació. Hauran de presentar el recurs al Tribunal Suprem, que és qui va dictar la sentència del procés i qui ha d’executar l’ordre del Govern espanyol d’indultar-los.

Tot i que els magistrats del Suprem es van oposar a concedir la mesura de gràcia, Nieva creu que “teòricament és una via que té poc recorregut, però el problema és que el Suprem alguna vegada ha admès aquesta possibilitat de recurs, i aquí no sabem què faran”.

Totes les notícies del judici del procés

Es poden anul·lar els indults?

Un altre dubte que plana sobre els indults és si es poden anul·lar en algun cas, segons les actuacions que facin els líders independentistes un cop estiguin en llibertat. Nieva defensa que l’anul·lació de la mesura “és una llibertat de qui concedeix els indults, en aquest cas del Govern”, i que l’executiu de Sánchez pot posar-hi condicions: “La condició acostuma a ser no tornar a delinquir durant un determinat període, és a dir, no tornar-ho a fer”.