Detencions gihadistes

La Policia Nacional ha detingut quatre persones a Barcelona i una a Madrid que, segons fonts policials, estaven preparades per fer un atemptat. Un dels arrestats, i líder de la cèl·lula gihadista, ja havia estat detingut l’any 2016 a Turquia, quan va intentar unir-se a Estat Islàmic. Després de ser posat en llibertat va recórrer diversos països, com Malàisia, Tanzània i Algèria, on va fer tasques de captació per a l’organització.

Els investigadors van començar a seguir-li la pista al gener, després de detenir tres presumptes gihadistes més que planejaven atemptar a Barcelona. Va ser aleshores quan van saber per primera vegada d’aquest home, a qui la cèl·lula anomenava “Sheikh” (xeic). Els agents van detectar l’entrada del líder a Espanya al març i van constatar que tenia el domicili a Barcelona.

La investigació va revelar que l’home s’havia rodejat d’un grup de joves que delinquien de manera organitzada i es dedicaven a robar a turistes. Durant la intervenció, la Policia Nacional va escorcollar tres domicilis, un dels quals al carrer de Sant Elm, a la Barceloneta, i també una cel·la d’un centre penitenciari de joves on estava un dels arrestats en el moment de la intervenció. A l’habitatge del líder, els agents van trobar tres matxets de més de mig metre i també munició. Els cinc estan en presó provisional.