L'Eufemio tenia insuficiència cardíaca i no li podien fer un trasplantament. Al novembre el van operar i poc més d'un mes després ja era a casa recuperant-se. Una situació que sense l'assistència ventricular mecànica, és a dir, un cor artificial, era del tot inimaginable. EUFEMIO GARCÍA, pacient "Puedo andar, todas estas cosas que antiguamente no podia hacer. La calidad de vida ha cambiado mucho." El dispositiu implantat, anomenat Incor, és una turbina que complementa la funció de bomba que realitza el ventricle esquerre del cor. Tot el dispositiu és intracorpori excepte un cable que surt del cos a nivell de l'abdomen i que està connectat a una unitat de control amb dues bateries que duren fins a cinc hores i mitja. Un aparell que el pacient podrà portar més de dos anys abans no rebi el cor d'un donant. NICOLÀS MANITO, cap de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca i Trasplantament Cardíac de l'Hospital Universitari de Bellvitge "El present i el futur de la fallida cardíaca crònica refrectaria al tractament convencional seran els cors mecànics. No pot dependre en aquests moments d'un acte de l'atzar i que depèn de l'altruisme de la societat com és el trasplantament. El trasplantament és una opció que queda molt limitada pel tema dels donants." L'hospital de Bellvitge es col·loca, doncs, al capdavant en l'ambit estatal amb aquest implant de cor artificial de llarga durada. Una tècnica que països com França i els Estats Unitas ja utilitzen de manera habitual. Arreu del món ja s'han col·locat dispositius d'aquest tipus a més de 5.000 persones. Un avenç important que de moment a Catalunya només es farà en pacients seleccionats amb insufiències cardíaques molt greus.

El Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat l’equip encarregat de dur a terme el primer implant permanent d’una bomba cardíaca artificial a l’Estat espanyol. La turbina implantada enllaça la sang entre el ventricle esquerre i l’artèria aorta.

Eufemio García, de 57 anys, va ser donat d’alta fa un mes i segons ha explicat ha pogut refer la seva vida amb total normalitat. De moment, es preveu que aquest implant tingui una durada indefinida, però és probable que d’aquí a un temps se li faci un nou trasplantament.

L’hospital de Bellvitge va implantar un aparell similar l’any 2007 a un altre pacient, però va poder prescindir poc després de la bomba artificial. Des d’aleshores s’han implantat dues bombes més en altres hospitals espanyols.