Segons Gatell, durant el primer trimestre de 2016 s’introduiran nous candidats en els estudis per comprovar com reaccionen a les vacunes, que haurien de permetre que els infectats pel virus de la sida no hagin de ser tractats de per vida amb antiretrovirals. El doctor ha explicat que aquest és un dels principals reptes a què s’han d’enfrontar els investigadors durant els propers anys.

Per Gatell, però, el principal focus d’atenció ha de ser la prevenció per evitar nous contagis. En l’actualitat, una tercera part dels pacients a Espanya no saben que tenen la sida i se n’adonen tard, quan arriben a l’hospital amb complicacions. A més, entre un 10 i un 15% del malalts són conscients que estan infectats però neguen la situació i decideixen no tractar-se.

Del 21 al 24 d’octubre se celebra a Barcelona la “15a conferència europea de la sida”, amb l’assistència de més de 4.000 investigadors per tractar els avenços científics d’un virus que a Espanya ha encomanat més de 130.000 persones, amb 3.000 casos nous a l’any.