Són estudiants de 1r d'ESO i avui és el seu primer dia d'institut. Toca conèixer les noves assignatures i els mètodes d'avaluació. Aquest curs els alumnes estaran més estrets que l'any passat. En aquesta aula s'ha passat de 30 a 33 estudiants. A Catalunya, un 31% de les classes de secundària han incrementat la ràtio. ISABEL ESPONA, coordinadora pedagògica de l'Institut de les Corts "S'està dient que tot continuarà igual. Però d'una banda se'ns exigeix més, però se'ns treuen eines. Això no s'explica i no té coherència." A Barcelona 53MIL estudiants de secundària han començat les classes aquest matí. La novetat és que 20 centres només faran classe al matí. ISABEL ESPONA, coordinadora pedagoga de l'Institut de les Corts "Suposa una organització diferent. En el fons farem el mateix, ja que tenen les mateixes assignatures i les mateixes hores. Simplement, en comptes de venir a la tarda fan una hora més al matí. Tres hores, pati, i tres hores més de classe." IRENE RODRÍGUEZ, estudiant de 3r d'ESO "L'horari m'agrada perquè tinc temps per estudiar a la tarda, fer altres activitats, sortir amb els amics. Amb l'altre, en canvi, feies les mateixes hores i tenies tot el dia ple." Enguany es reforça el pla d'impuls a la lectura i s'instaura una hora més de matemàtiques a la setmana, a segon i a quart d'ESO.

En total seran 384 instituts a Catalunya els que s’adaptaran al nou horari. A Barcelona seran 20 centres, tot i que inicialment van demanar fer-ho 24 instituts. De moment, el nou horari només s’implantarà aquest curs que avui comença i, de cara l’any vinent, es valorarà si es continua la prova. Un dels objectius d’aquest nou horari és l’estalvi de despeses, com electricitat, aigua o calefacció, sobretot de cara l’hivern. Segons un càlcul del sindicat de docents ASPEPC, la jornada intensiva suposarà un estalvi d’uns 14,5 milions d’euros anuals.

Una altra de les novetats del Departament d’Ensenyament és l’increment de les hores de matemàtiques per als alumnes de segon quart d’ESO. Es tracta d’una mesura que pretén reduir el nombre d’alumnes amb dificultats amb aquesta matèria i fomentar les vocacions científiques i tècniques. Pel que fa a la formació professional, s’implanta la modalitat dual, que permetrà als alumnes completar la formació als centres educatius amb el treball a empreses.

A Barcelona, hi ha 53.000 alumnes a l’Educació Secundària. Enguany, en un 31% dels instituts catalans s’ha incrementat la ràtio d’alumnes per classe.