Muñoz explica que, en nombroses ocasions, les persones que contrauen el VIH pateixen una “crisi interior” que, sobretot, “està motivada pel ‘què diran'”, i fins i tot poden rebutjar-se a si mateixos. Aquest, però, no és el cas de Liberto Prats, que, assegura, va acceptar el diagnòstic des del primer moment. Va saber que era portador del virus quan tenia 24 anys i era consumidor habitual de drogues. Ara té 54 anys i viu a Can Banús, un centre d’acollida per a aquelles persones amb VIH que pateixen exclusió social. Hi resideix des del juliol del 2015 amb altres companys.
A banda dels prejudicis socials encara presents als nostres dies, els experts han detectat, també, la falta d’informació i consciència de la malaltia per part de les noves generacions. Alerten de la gran quantitat de joves que contrauen el VIH a través del sexe sense protecció, que actualment s’ha convertit en la via principal de transmissió.
Can Banús, una residència-llar des del 96
La masia Can Banús, ubicada a Badalona, va entrar en funcionament el 1996. És una iniciativa de la Fundació Acollida i Esperança, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a crear espais d’acollida i a atendre persones que pateixen exclusió social, especialment aquelles afectades pel VIH o la sida i que no tenen ni recursos econòmics, ni suport familiar.