"Jo volia un gronxador pel pati i estic molt contenta que posem coses noves pel pati i per l'escola" "Unes motos per al pati dels petits." Són algunes de les propostes que fan els alumnes del Turó del Cargol per fer el pressupost de l'escola. Juntament amb els pares, mestres i la direcció, han decidit quines millores necessita el centre. CLARA HIDALGO, directora de l'Escola Turó del Cargol "La participació és l'única manera d'avui en dia de construir una societat, cooperant i en equip. No m'imagino una escola on els pares vagin per una banda, els nens per una altra i l'equip per una altra. En formem tots part." Aquesta iniciativa ha merescut el premi Participa, que la Generalitat atorga a les escoles que hagin fet un projecte d'apoderament dels alumnes. DECLA ROMEVA "El més important quan parlem de participació és perdre la por a participar, és perdre la vergonya a participar, és perdre el neguit. Però per això has d'estar en un entorn en què no només se't permeti participar, sinó se't motivi a participar" Els 5.500 euros del premi serviran per fer realitat alguns dels seus desitjos. Per celebrar-ho, una bona xocolatada.

Tot va començar fa un parell d’anys, quan els més petits van començar a escriure el seus desitjos en uns coloms de paper per millorar l’escola. Aquestes demandes es van convertir en el seu granet de sorra en el que va acabar sent un projecte de pressupostos en comú per a l’Escola Turó del Cargol, del barri de la Salut, a Gràcia. Per la seva banda, els pares també van donar el seu punt de vista sobre les necessitats del centre i així mateix ho van fer els mestres i la direcció. “La participació és l’única manera avui en dia de construir una societat: cooperant i en equip”, ha assenyalat la directora de l’escola, Clara Hidalgo, que ha afegit que no s’imagina “una escola on els pares vagin per una banda, els nens per una altra i l’equip per una altra”.

“Jo vaig proposar que al pati pintessin unes línies per a jocs com la xarranca, uns escacs o el tres en ratlla”, ha explicat la Maia, una alumna de cicle superior. De fet, la majoria d’alumnes han demanat joguines i d’altres, distraccions per a les estones d’esbarjo. Ho han exposat davant de tots els infants, pares i mestres durant la celebració, després que un membre de l’AMPA, Àlex Solà, expliqués el projecte i, de mica en mica, anessin sortint els alumnes per cicles a explicar què és el que havien proposat. Després, Romeva ha entregat el diploma distintiu i ha dedicat unes paraules a tots els presents. El titular de Transparència del govern català ha remarcat que l’acte de participar ha de ser “normal en un país democràtic” i ha reivindicat que els més petits en siguin conscients.