Tot i el tancament provisional de l'Escola Bressol El Roure, 8 famílies hi han portat els seus nens aquest matí. No tenien on deixar-los i han estat acollits per les educadores. GERARD ARDANUY, regidor d'Educació "El que hem fet és una acció preventiva i al mateix temps els oferim la solució in situ al centre mentre tinguem la solució individualitzada per tothom." La intenció de l'Ajuntament és recol·locar els 87 nens del Roure a altres centres de la ciutat mentre duri el tancament. Asseguren que s'hi està treballant cas per cas. Paral·lelament ja s'han organitzat les revisions perquè les famílies dels infants puguin descartar més afectacions. La doctora Eulàlia Baselga de l'Hospital de Sant Pau se n'encarrega. A banda dels dos casos detectats en els alumnes, 3 famílies més han passat per la seva consulta amb un diagnòstic negatiu. EULÀLIA BASELGA, cap clínic de dermatologia pediàtrica "És una malaltia que no té cap repercussió per la salut. No provoca cap atròfia de cap òrgan intern. Cessa si es reverteix el mecanisme que l'ha produït." El problema és que, en casos com el de l'escola bressol, la causa pot ser difícil de trobar. "En el cas de la lipoatròfia semicircular pels edificis la veritat és que la causa no es coneix. Hi ha moltes teories però no passen de ser teories. Hi ha teories que diuen que les radiacions electromagnètiques d'un edifici poden contribuir, però no hi ha cap evidència científica." La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha anunciat que obrirà una investigació d'ofici per ajudar a aclarir les causes dels casos detectats. A més, ha assegurat que farà pressió a l'Ajuntament perquè s'afanyi a reubicar els menors.

L’Ajuntament confirma que la guarderia municipal està tancada “a tots els efectes”. Amb tot, diversos educadors hi han acudit per fer-se càrrec, durant unes hores, d’aquells nens els pares dels quals no han pogut amb tant poc marge de temps trobar per ara una alternativa. El regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, ha explicat que “ens han demanat rebre aquest servei i els l’hem ofert fins que no hi hagi una solució individualitzada” per a tots els nens. Ardanuy ha recordat que la lipoatròfia semicircular “no és cap malaltia” i “no posa en risc la vida de ningú”.

La intenció és que tots els nens de l’escola bressol siguin recol·locats en altres centres. De fet, aquest dimarts ha començat el procés per traslladar-los provisionalment a altres guarderies, amb l’objectiu -ha remarcat Ardanuy- que “sigui el menys traumàtic per a tohom”. El regidor d’Educació ha agraït la predisposició i comprensió de les famílies i del professorat, i ha insistit que l’Ajuntament ha pres aquesta decisió “bàsicament, per tranquil·litzar la gent i donar-los una resposta ràpida i eficient”.

Ardanuy també ha volgut recalcar que el que ha passat a la Biblioteca Agustí Centelles necessàriament no té per què tenir una vinculació directa amb els casos detectats a l’escola bressol. Els estudis encarregats a experts així ho indiquen, segons el regidor: “no hi ha motius clars de causa-efecte”. S’està, no obstant, en espera dels informes definitius, així com també del sol·licitat per les famílies. Els casos de lipoatròfia també han centrat part de la Comissió de Cultura , Coneixement, Creativitat i Innovació d’aquest dimarts a l’Ajuntament. Allà, el consistori ha informat que ja porta gastats 460.000 euros en millores a l’edifici on s’ubica la biblioteca per subsanar els problemes detectats.

Les famílies ja estan passant les revisions

La doctora Eulàlia Baselga, cap clínic de dermatologia pediàtrica de l’Hospital de Sant Pau ha explicat a BTV que ja s’han organitzat les revisions dels alumnes de l’escola bressol. A banda dels dos casos detectats en els alumnes, 3 famílies han passat per la seva consulta amb un diagnòstic negatiu.

Baselga recorda que es tracta d’una afectació que “no té cap repercussió per la salut” i que “cessa si es reverteix el mecanisme que l’ha produït”. En els casos de lipoatròfia semicicular provocats per determinats tipus d’edificis alerta que, ara per ara, se’n desconeixen les causes: “Hi ha teories però no cap evidència científica”.

En els dos casos diagnosticats en alumnes de l’escola la lipatròfia s’ha manifestat al mateix lloc, a la part interna de la cuixa.