Així ho alerta la investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, Patrizia Ziveri, que ha participat en el programa europeu MedSea. És un programa que durant tres anys ha fet una prospecció dels canvis químics, climàtics i biològics que succeeixen al Mediterrani a causa de l’increment del CO2. Les investigacions han constatat que l’acidesa de les aigües mediterrànies s’ha incrementat un 10% des de 1995 i es preveu que ho faci un 30% fins a 2050.

Segons Ziveri, l’estudi conclou també que “la química de l’oceà depèn de la química de l’atmosfera” i, per tant, cal treballar per reduir l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle per revertir la situació. La química de les aigües no afecta igual totes les espècies. De fet, Ziveri apunta que hi ha certs tipus de meduses que no són sensibles a l’escalfament i acidificació, per la qual cosa hi podria haver un augment d’aquests animals al Mediterrani.

L’informe destaca la importància de frenar la sobrepesca i crear zones de protecció.