El cap de Toxicologia del Servei d’Urgències de l’Hospital Clínic, Santiago Nogué, ha explicat a BTV que el 20 % dels ingressos per consum d’alcohol i drogues els causen drogues sintètiques o semisintètiques. Afirma que a la Unió Europea es coneixen fins a 100 substàncies químiques diferents que s’utilitzen com a droga i que cada any se’n sintetitzen una trentena més.

Nogué ha explicat que aquest tipus de substàncies entren en un “buit legal” ja que la legislació té una llista de drogues prohibides, “però si un químic les manipula passen a ser substàncies noves i no legalitzades”. El cap de Toxicologia del Clínic, a més, assegura que aquest tipus de drogues són fàcils de trobar a Internet.

Els laboratoris del centre hospitalari han trobat entre 20 i 30 substàncies tòxiques noves en els pacients que han ingressat al Servei d’Urgències. Nogué ha dit que normalment són “productes químics que parteixen de molècules conegudes com les amfetamines i medicaments d’ús legal però manipulats i barrejats amb alcohol, cocaïna, cànnabis o èxtasi”. A més, ha afegit: “Hi ha malalts que prenen fins a set substàncies diferents en una sola nit i això suposa un repte per al metge” a l’hora de fer un diagnòstic. Nogué ha explicat que “no existeix una droga no nociva però evidentment no totes són iguals ni tenen igual capacitat de tolerància o d’addicció”.

Fins fa poc, el perfil de la majoria de persones addictes, segons Nogué, era d’un home d’entre 18 i 24 anys, però la franja d’edat s’ha ampliat i actualment pot ser tant menor d’edat com tenir més de 40 anys. En ambdós casos, es tracta sobretot d’un consumidor nocturn. L’excepció és el tabac, que esdevé encara l’única droga que té més dones que homes addictes.